Vrsta mladih glasbenikov še danes Pankrte navaja kot svoje največje vzornike. Foto:
Vrsta mladih glasbenikov še danes Pankrte navaja kot svoje največje vzornike. Foto:
Peter Lovšin: Vse najboljše
Lovšinova ravnodušna poetika v 34 korakih.
Prizor iz filma Dolgcajt
Plošča Dolgcajt je izšla leta 1980 in zgoščeno povzela stanje takratnega duha, ki se je utapljal v dolgčasu. Foto: Kinodvor

V Gala Hali na Metelkovi bodo v četrtek in petek pripravili festival, ki bo posvečen izidu kompilacijske plošče Pankrti 06. Na dvodnevnem koncertu bodo priredbe skladb legendarnih Pankrtov predstavile zasedbe Carina, Orlek, ElektroBuda, Marjetice, Elektrika, Skaktus, CZD, Srečna mladina, Bitch Boys, Muškat hamburg, Blutwurts, Erotični, A. D. F ter Pero & Borci.

Večji del gradiva za album Pankrti 06 je nastal v Studiu Kif Kif pod producentskim nadzorom Aleša Dvoraka. Album, ki je pod isti imenovalec združil 23 skupin iz Slovenije in držav nekdanje Jugoslavije, je nastajal kar tri leta. Izšel je 9. maja pri založbi B Pop.

Kaj pa slavljenec?
Novembra lani je Peter Lovšin izdal tudi dvojni album Vse najboljše, na katerem je zbral svoje najbolj ponarodele uspešnice, dodal pa še dve novi pesmi, Predstavlji si in predelavo Umazanih iger Pankrtov iz leta 1984. Izmed 34 skladb naj naštejemo le Adijo Ljubljana Pankrtov, številne uspešnice Sokolov (Marija pomagaj mi, Greva punca v južne kraje, Čist nor…), vrhunce solokariere (Hiša nasprot sonca, Julita, Najboljši par, Sam en majhen poljub, Tečaj romantike) ter priredbo Bandiere Rosse in nogometno himno Slovenija gre naprej.

Zanimivi Dolgcajt v Kinodvoru

Preberite si klepet s Petrom Lovšinom.
V teh dneh v Kinodvoru v Ljubljani začenjajo predvajati dokumentarni film Dolgcajt režiserja Igorja Zupeta, ki v 48 minutah pripoveduje zdodbo o 36 minutah in 6 sekundah. Toliko je namreč trajala prva plošča skupine Pankrti, ki je konec 70. let prejšnjega stoletja s komadi Lepi in prazni, Totalna revolucija, Kdo so ti ljudje?, Jest sm na liniji, Metka, Kruha in iger idr. usodno vplivala na dogajanje na slovenski in jugoslovanski rockovski sceni. V središču filmske zgodbe je Marin Rosić, ki je bil ob izidu Dolgcajta star 15 let.

O prvih korakih Pankrtov in njihovem prvencu ob članih skupine pripovedujejo tudi ideologi in povzročitelji družbenih sprememb, takratni glasbeni novinarji, glasbeni sodobniki, mladi pankerji, ki jih je plošča zaznamovala do danes, in tudi posamezniki, ki so kovali usodo Pankrtov ter vplivali na nastanek njihove ključne plošče (Igor Vidmar, Dušan Velkavrh, Aco Razbornik, Peter Mlakar, Esad Babačić, Boris Leiner (Azra), Marjan Ogrinc, Iztok Turk (Kuzle, Videosex), in številni drugi). Plošča je vplivala na generacije glasbenikov in še danes je ena prelomnih in ključnih plošč slovenske popglasbe. Pod scenarij so se podpisali Igor Bašin, Igor Zupe in Barbara Kelbl.