23. mednarodni festival Tartini se odvija med 24. avgustom in 8. septembrom.

Na uvodni večer festivala bodo nastopili I Solisti Veneti pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle. Foto: Tartini festival
Na uvodni večer festivala bodo nastopili I Solisti Veneti pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle. Foto: Tartini festival

Tudi letos bodo glasbeniki, ki poustvarjajo baročno glasbo, izvajali tako Tartinijeve stvaritve kot stvaritve njegovih sodobnikov. Po besedah umetniških direktorjev festivala Jasne Nadles in Milana Vrsajkova "festival ni pomemben zgolj zato, ker ohranja in promovira glasbeno dediščino tega velikega skladatelja, ampak tudi, ker krepi kulturno identiteto mesta Piran, vzpostavlja nove kulturne vezi ter gostom in domačinom nudi izjemne koncerte. Eden od nedvomnih vrhuncev festivala je, ko svetovno znani solisti igrajo na izvirno Tartinijevo violino. Letos bomo znamenito violino slišali na treh koncertih, kar je velika čast tudi za glasbenike."

Letošnji festival bodo 24. avgusta ob 20.30 v Križnem hodniku Minoritskega samostana Sv. Frančiška v Piranu, ki je glavno prizorišče festivala, odprli znameniti I Solisti Veneti iz Padove pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle. Na slavno Tartinijevo violino bo igral prvi violinist orkestra Luciano Degani.

V nedeljo in ponedeljek, 25. in 26. avgusta, bo mogoče na dveh brezplačnih koncertih v Kopru spoznati mlade glasbene talente v okviru serije Tartini Junior. V Pretorski palači bodo na ta dneva nastopili glasbeniki mlajše generacije: Neža Klinar (violina), Carlo Mario Paulesu (violončelo) in Marco Baronchelli (lutnja) ter Duo MoKa, ki ga sestavljata Mojca Jerman (violina) in Katarina Leskovar (violončelo).

27. avgusta se festivalsko dogajanje vrača v Piran, kjer bo v Križnem hodniku Minoritskega samostana Sv. Frančiška nastopil festivalski ansambel Il Terzo Suono z Jasno Nadles (flavta traverso), Ellen Braslavsky (čembalo) in Milanom Vrsajkovim (violončelo).

31. avgusta se na festival vrača komorni orkester Ferruccio Busoni, ki je lani nastopil na razprodanem festivalskem koncertu. Solistka na Tartinijevi violini bo Giada Visentin, dirigentska taktirka pa bo v rokah Massima Bellija.

3. septembra bo v Tartinijevi hiši nastopil priznani francoski pianist Pierre-Laurent Boucharlat, ki bo izvedel dela Beethovna in Tartinija.

Na sklepnem večeru 8. septembra bo v Križnem hodniku zazvenel koncert Kvarteta Constanze, ki ga sestavljajo štiri glasbenice iz Francije, Armenije in Avstrije: Emeline Pierre, Sara Mayer, Dorothea Galler in Julia Ammerer - Simma. Prav ta koncert organizatorji napovedujejo kot enega od vrhuncev letošnjega festivala.

Skladateljev kip na osrednjem piranskem trgu, ki je poimenovan po tem najslavnejšem Pirančanu. Foto: SOJ RTV SLO
Skladateljev kip na osrednjem piranskem trgu, ki je poimenovan po tem najslavnejšem Pirančanu. Foto: SOJ RTV SLO

Giuseppe Tartini je bil 8. aprila 1692 krščen v piranski cerkvi sv. Jurija in tako je ta datum obveljal tudi za dan njegovega rojstva. Med drugim je bil prvi violinist in koncertni mojster v padovski baziliki sv. Antona, kjer je deloval večino življenja. Ustanovil je tudi violinsko šolo, ki so jo obiskovali učenci iz vse Evrope.

Skladatelj je za sabo pustil okoli 130 violinskih koncertov in številne sonate za violino, med katerimi je najbolj znana Vražji trilček, ki jo je po legendi napisal, ko mu jo je v sanjah zaigral vrag. Zapustil je tudi nekaj teoretičnih razprav o načelih glasbene harmonije, s katerimi je vplival na razvoj violinske tehnike in glasbe na splošno. Umrl je v Padovi 26. februarja leta 1770.