Dunajski filharmoniki so pripravili poklon velikemu skladatelju Mozartu. Foto: EPA
Dunajski filharmoniki so pripravili poklon velikemu skladatelju Mozartu. Foto: EPA
Mariss Jansons
Dunajske filharmonike bo vodil Mariss Jansons. Foto: EPA
Dunajski filharmoniki
Dunajski filharmoniki niso pozabili niti na dediščino družine Strauss. Foto: Compress Ljubljana

V dvorani Musikvereina na Dunaju je bilo danes na koncertu, ki običajno ponuja predvsem skladbe dunajske glasbene dinastije Strauss, tako mogoče prisluhniti uverturi v Mozartovo Figarovo svatbo, ob njej pa so zazveneli še valček Die Mozartisten Josepha Lannerja ter Auf's Korn!, Liebesbotschaft in Kuenstler-Quadrille Johanna Straussa jr. in Telephon Eduarda Straussa. Koncertu Dunajskih filharmonikov, ki jih skozi novoletni koncert prvič vodi latvijski dirigent Mariss Jansons, je bilo mogoče v prenosu prisluhniti tudi na prvem programu TV Slovenija in tretjem programu Radia Slovenija, drugi del koncerta pa je ponudil tudi prvi program Radia Slovenija.

Že 65 skupnih koncertov
Mariss Jansons, ki se je rodil leta 1943 v Rigi, je sicer dirigent simfoničnega orkestra Bavarskega radia. Na konservatoriju v Sankt Peterburgu je študiral violino, klavir in dirigiranje, slednjemu pa se je nato posvetil še na študiju na Dunaju, kjer je bil njegov učitelj Hans Swarowsky. Prvič je z dunajskimi filharmoniki sodeloval leta 1992, do zdaj pa so se skupaj predstavili že na 65 koncertih. Vodja filharmonikov Clemens Hellsberg je o Jansonsu povedal, da je za resničnega ljubitelja glasbe eden največjih dirigentov.

Glasba skozi glavo, dušo in telo
Jansons je tudi sicer z glasbo družine Strauss povezan že vrsto let. Njegov oče Arvid Jansons je več desetletij deloval kot glavni dirigent Sanktpeterburških filharmonikov in je tako vodil več novoletnih koncertov, ki so obsegali tudi dela družine Strauss. Z njihovo glasbo se je Mariss Jansons natančneje seznanil v času študija na Dunaju. Tako po besedah Hellsberga latvijski dirigent zelo dobro pozna material. Sam Janson pa je prepričan, da je najpomembneje, da steče glasba skozi njegovo glavo, dušo in telo.

Prenos v 60 državah
Novoletni koncert si je bilo na malih ekranih mogoče ogledati v kar 60 državah, neposreden prenos pa je ponudilo še 33 radijskih postaj v 27 državah. Glasbenega dogodka se je na povabilo avstrijskega kanclerja Wolfganga Schuessla udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, med uglednimi gosti pa sta ustvarjanju Dunajskih filharmonikov prisluhnila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in podpredsednik evropske komisije Guenter Verheugen.