Decembra je skupina Laibach izpeljala novo evropsko turnejo v sklopu tridesetletnice delovanja, ki jo je vodila skozi Hrvaško, Slovaško, Češko, Poljsko in Madžarsko ter naprej v Nemčijo, Belgijo, Anglijo in na Škotsko. Foto: SSG Trst
Decembra je skupina Laibach izpeljala novo evropsko turnejo v sklopu tridesetletnice delovanja, ki jo je vodila skozi Hrvaško, Slovaško, Češko, Poljsko in Madžarsko ter naprej v Nemčijo, Belgijo, Anglijo in na Škotsko. Foto: SSG Trst
V sklopu neformalne organizacije in estetskega gibanja NSK je Laibach s svojimi skupnimi akcijami močno označil osemdeseta in prvo polovico devetdesetih, tako v Sloveniji kot v nekdanji državi Jugoslaviji ter drugod po svetu. Foto: MGLC

V Slovensko stalno gledališče v Trstu je prišla "najnevarnejša skupina na svetu"; tako je angleški tisk označil v osemdesetih letih skupino Laibach, ki je takoj ob svojem rojstvu poskrbela za burne odzive javnosti tako v domovini kot v ZDA, kjer so jim v 80. letih zavrnili vstop v državo. Pozneje so po severnoameriški celini izpeljali štiri večje turneje, evropskih pa niti ne štejejo več.

Od ustanovitve leta 1980 do danes je skupina imela več kot 800 koncertov po vsem svetu, prodala pa je čez milijon plošč (mednarodni izbor vodilnih glasbenih kritikov je njihovo ploščo Opus Dei uvrstil med najpomembnejše albume vseh časov). S svojim delom je skupina Laibach močno vplivala na mnoge druge pomembne svetovne skupine, med njimi tudi na nemške velikane Rammstein.

Razširjeno področje ustvarjanja
Ustvarjalnost Laibachov se eklektično širi na grafiko, gledališče in film: skupina je sodelovala na svetovnih festivalih in prireditvah, je projektno sodelovala tako z orkestrom Slovenske filharmonije kot s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, v svojem repertoarju pa je obdelala tudi glasbo Bacha in Wagnerja, ob tem je napisala glasbo za gledališke in filmske produkcije. Člani zasedbe so nastopili v filmu Full Metal Jacket slovitega režiserja Stanleyja Kubricka, njihovo glasbo pa lahko zasledimo tudi v hollywoodskem filmskem hitu Spider-man ter v popularni ameriški televizijski nanizanki Alias.

V sklopu neformalne organizacije in estetskega gibanja NSK je Laibach s svojimi skupnimi akcijami močno označil osemdeseta in prvo polovico devetdesetih, tako v Sloveniji kot v nekdanji državi Jugoslaviji ter drugod po svetu. Skupina je med mnogimi priznanji prejela medijsko nagrado viktor za posebne dosežke na področju medijske in popularne kulture in visoko nagrado glavnega mesta Ljubljane za "izjemne ustvarjalne dosežke doma in v tujini". O Laibachu in NSK sta bila, v kreativnem sodelovanju s člani skupine, posneta dva celovečerna filma in več televizijskih dokumentarnih filmov ter oddaj.

Legendarna rockskupina Laibach je prišla zdaj v Trst z etapo svoje jubilejne turneje Laibach Revisited. Slovensko stalno gledališče in Zadruga Bonawentura sta soorganizatorja enkratnega dogodka, ki je vključen tudi v tematski abonma "Razburljivi-lahka glasba«" Organizatorji obljubljajo večer razburljivih doživetij z največjimi uspešnicami skupine in novimi skladbami v posebnem okviru velike dvorane SSG-ja. Na tem koncertu bo skupina ponudila v poslušanje povsem na novo aranžirane različice svojih legendarnih skladb iz začetka 80., kot so Brat moj, Država, Ti, ki izzivaš, Mi kujemo bodočnost itd., ki bodo v kratkem objavljene tudi na ekskluzivnem novem albumu skupine. Poleg teh zgodnejših skladb pa bo na sporedu še izbor skladb iz zadnjih albumov, vključno z Laibachovo predelavo himn Italije in Trans-Slovanije.