Skupina Laibach je leto 2009 sklenila s turnejo trinajstih koncertov po evropskih mestih, ki so jo izpeljali skupaj z zasedbo Juno Reactor. Foto: Miro Majcen
Skupina Laibach je leto 2009 sklenila s turnejo trinajstih koncertov po evropskih mestih, ki so jo izpeljali skupaj z zasedbo Juno Reactor. Foto: Miro Majcen
Juno Reactor
Turneja Laibachov in Juno Reactorja (na fotografiji) se je uradno začela z nastopom na odprtju koncertne dvorane Kina Šiške v Ljubljani 18. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Ob koncu leta 2009 je Classic Rock Magazine - ena najvplivnejših britanskih revij za rockglasbo – objavila izbor najboljših oziroma najpomembnejših plošč vseh časov in v rubriki "albumov industrijskega rocka za poznavalce" je na drugem mestu pristala plošča Opus Dei skupine Laibach (1987, Mute Records). V izboru petih plošč so se znašli še Einstuerzende Neubauten, Skinny Puppy, Rammstein in The Young Gods. Isti album je sicer – po izboru kritikov z vsega sveta - uvrščen tudi v antologijo najboljših albumov vseh časov (1001 Albums You Must Hear Before You Die, Cassell Illustrated, 2005).

Prav tako pomembni britanski mesečnik MOJO je v sklepni decembrski številki, v rubriki BURRIED TREASURE, objavil celostranski slavospev Laibachovemu albumu Volk, izdanem pri založbi Mute Records leta 2006.

Poleg tega je britanska kustosinja Catherine Wood v decembrski številki vodilnega ameriškega mesečnika za umetnost ARTFORUM med desetimi letošnjimi najdogodki v svetu umetnosti izbrala Laibachov projekt Umetnost fuge (LAIBACHKUNSTDERFUGE, Dallas Records 2007), ki ga je skupina v Londonu v živo predstavila na koncertu v Bush Hallu februarja letos. Med preostalimi devetimi projekti v njenem naboru je, recimo, navedena še razstava Picassa in mojstrov v pariškem Grand Palaisu, plesna predstava Michaela Clarka in njegove skupine v londonskem Barbicanu, skupinska razstava poljskih umetnikov v muzeji Sztuki v Łodzu itd.

Po Evropi s skupino Juno Reactor
Skupina Laibach je leto 2009 sklenila s turnejo trinajstih koncertov po evropskih mestih. Izpeljala jo je v sodelovanju z mednarodno zasedbo Juno Reactor, ki jo vodi Ben Watkins iz Velike Britanije, znan predvsem po svoji filmski glasbi (med drugim je soustvarjal tudi trilogijo Matrica. V skupini Juno Reactor sodelujejo različni glasbeniki z vseh vetrov, med njimi bobnar Peter Clarke – Budgie (Siouxie & the Banshees, Creatures), MC Ghetto Priest oz. Squidz (znan tudi po svojem delu z Adrianom Sherwoodom in skupino Asian Dub Fundation), japonski kitaristični zvezdnik Sugizo ali Sugihara Jasuhiro, tolkalec Mabi Gabriel Thobejane (Miles Davis, Airto Moreira), pevka Taz Alexander (Van Morrison, Taj Mahal) in drugi).

Turneja obeh skupin, z delovnim naslovom DOUBLE HEADLINE EU TOUR, se je uradno začela z nastopom ob odprtju koncertne dvorane Kina Šiške v Ljubljani 18. septembra, nadaljevala se je 5. decembra v Hengelu na Nizozemskem in končala 20. decembra v Londonu s koncertom v dvorani ULU (University of London Union). Vmes sta skupini nastopili še v Frankfurtu, Berlinu, Pragi, Varšavi, Vroclavu, Beogradu, Budimpešti, Mariboru, Arau in Koelnu.

43 koncertov v letu 2009
V letu 2009 so Laibach po Evropi in Sloveniji koncentrirali 43-krat; leto je skupina začela s turnejo LAIBACHKUNSTDERFUGE in s tem programom nastopila 16-krat, med drugim tudi v Londonu, Beogradu, Pragi in Koebenhavnu (Marmorna cerkev), ter v Filharmoniji Artura Rubensteina v Łodzu. V tem poljskem mestu je Laibach na povabilo tamkajšnjega muzeja moderne umetnosti (Muzej Sztuki) pripravil tudi veliko samostojno razstavo AUSSTELLUNG LAIBACH KUNST – REKAPITULACJA 2009.

Poleg omenjenega so Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in v sodelovanju z Izidorjem Leitingerjem 18. aprila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dvakrat izpeljali še projekt VOLKSWAGNER, ki ga bo v naslednjih letih predstavil tudi v tujini.

Sicer pa Laibach v letu 2010 pripravljajo kopico novih projektov, med drugim tri velike pregledne razstave (v Ljubljani, Trbovljah in Zagrebu), sestavljajo pa tudi gradivo za nove albume, so sporočili njihovi predstavniki za javnost.