Glastonbury je vsako leto prizorišče selitve nad glasbo navdušenega dela britanskega naroda. Foto: EPA
Glastonbury je vsako leto prizorišče selitve nad glasbo navdušenega dela britanskega naroda. Foto: EPA
Še vedno zelo čedni Brett Anderson bo poskušal čim bolje predstaviti svoj novi projekt.
Da le vreme ne bi pokvarilo veselja 150.000 obiskovalcem Glastonburyja. Foto: epa

Čeprav se bo festival začel šele jutri (končal pa v nedeljo), so smeli prvi obiskovalci šotore postaviti že včeraj. Festival že od leta 1970 organizira Michael Eavis, na naval na vstopnice za letošnjo izvedbo festivala pa je vplivala tudi Eavisova odločitev, da Glastonburyja drugo leto ne bo.

Travnik naj eno leto počiva
Eavis, ki festival organizira na svoji kmetiji v Piltonu, se je za enoletni oddih odločil, da bi si travnik malo opomogel od vsakoletnega tacanja več deset tisoč obiskovalcev in da bi prebivalci okoliških krajev vsaj eno poletje nemoteno uživali v miru.

Glavne zvezde letošnjega Glastonburyja bodo trenutno morda najbolj vroča skupina Coldplay, The White Stripes in Basement Jaxx. Ena izmed zvezdnic letošnjega Glastonburyja naj bi bila tudi avstralska diva Kyle Minogue, ki pa je zaradi zdravljenja za rakom na dojki tako kot druge koncerte odpovedala tudi nastop na največjem britanskem festivalu.

Kako se bodo odrezali Suede številka 2?
Glavne zvezde letošnjega Glastonburyja bodo trenutno morda najbolj vroča skupina Coldplay, The White Stripes in Basement Jaxx. Britanci z nestrpnostjo pričakujejo tudi nastop še povsem nove skupine The Tears, katero sicer vodita stara znanca glasbenih odrov Brett Anderson in Bernard Butler, ki sta nekoč k slavi privedla legende "britpopa" Suede.

Precej drugačen festival
Glastonbury sicer ni običajna veselica rockerjev in oboževalcev sodobnih popritmov. Festival namreč postreže tudi z nastopi predstavnikov bolj resnih glasbenih zvrsti. Eden izmed številnih odrov je tako posvečen džezu in etnomelodijam ljudstev z vsega sveta, na svoj račun pa pridejo celo ljubitelji kabareta, cirkuških vragolij in glasbenega gledališča.

Kateri je že bog vremena?
Vsako leto pred začetkom festivala so oči kupcev vstopnic vneto usmerjene v nebo. Zaradi muhastega vremena se namreč obiskovalci Glastonburyja skoraj nikoli ne morejo izogniti ploham, ki šotorišče kaj hitro spremenijo v blato mlako. Dva dni pred Glastonburyjem 2005 ne kaže nič bolje. Vremenoslovci so tako za konec tedna napovedali mile temperature z občasnimi padavinami. Nič posebnega torej.