Foto:
Foto:
The Beatles
Ko je slava Beatlov dosegla res neznanske razsežnosti, je bil klub Casbah že preteklost.
Izvirna postava The Beatles; od leve proti desni: John Lennon, George Harrison, Paul McCartney in Pete Best
Če bi bobnar Pete Best ostal pri The Beatles, svet danes verjetno ne bi poznal Ringa Starra.

In česar koli so se dotaknili Beatli, ima še danes možnost, da si prisluži ‘nesmrtnost’. Tako je tudi v primeru kluba Casbah Coffee v Liverpoolu, v katerem so Beatli odigrali svoj povsem prvi koncert in ki ga je angleška vlada uvrstila na seznam angleške kulturne dediščine. Stavbo je zato prepovedano rušiti.

Za mesto v skupini je prispeval domačo klet
V klubu Casbah Coffe je nastopila nekoliko drugačna postava skupine, kot je bila tista, ki je močno vplivala na zgodovino popglasbe. Koncert je namreč odigral trio Paul McCartney, John Lennon in George Harrison, ki se je tedaj predstavljal še z imenom The Quarrymen in ki si še ni našel stalnega bobnarja. To mesto je kmalu po koncertu v klubu Casbah Coffee dobil Pete Best, ki se tako lahko še danes pohvali s članstvom v izvirni zasedbi Beatlov.

Besta so Harrison, McCartney in Lennon našli kar pri njemu doma. Casbah Coffee je bil namreč klub, ki ga je v domači hiši uredila Bestova mati, potem ko je do nje prišel glas o uspešnosti klubov, ki predvajajo beatglasbo. Klub je vrata zaprl že leta 1962, do tedaj pa so Beatli v njem pogosto nastopali.

Kaj razkrivajo stenske čečkarije?
Čeprav je od zaprtja kluba minilo že več kot 40 let, pa so se v kleti nekdanjega Bestovega doma, kjer so Beatli "trenirali" premagovanje treme pred nastopi, sledi Beatlov ohranile do danes. Na stenah so tako še danes vidne slike in freske, s katerimi so klub okrasili Beatli in prva Lennonova žena Cynthia, v kleti pa je do danes obležala tudi glasbena oprema, ki so jo pri svojih prvih nastopih uporabljali Beatli. Med motivi, ki so jih fantje, ki tedaj verjetno še niso slutili, kako zelo bodo zaznamovali popularno glasbo 60., naslikali na stenah, prevladujejo pajki, zmaji, zvezde in mavrice.

Predstavnik urada za angleško dediščino Bob Hawkins je zato dejal: "Kletni prostori so zgodovinsko pomembni, saj so dokaz procesa nastajanja Beatlov, njihovega vzpona na lestvici priljubljenih skupin in njihovega trajnega vpliva na razvoj kulture."