Franz Welser-Möst je šesti avstrijski dirigent, ki bo na novega leta dan stal na čelu dunajskih filharmonikov. Foto: EPA
Franz Welser-Möst je šesti avstrijski dirigent, ki bo na novega leta dan stal na čelu dunajskih filharmonikov. Foto: EPA
Novoletni koncert bodo preko radijskih in televizijskih prenosov spremljali v več kot 70 državah. Foto: EPA
Dirigent Straussovega tradicionalnega koncerta se od leta 1986 vsako leto zamenja. Foto: EPA

Novoletni koncert so danes prek radijskih in televizijskih prenosov spremljali v več kot 70 državah. Letos je koncert potekal pod dirigentsko palico Avstrijca Franza Welser-Mösta.

Poleg dinastije Strauss še Liszt
Na koncert so igrali živahno in hkrati nostalgično glasbe iz obširnega opusa dinastije Strauss in njenih sodobnikov. Letošnji program je vseboval tudi Mephisto Waltz madžarskega skladatelja Franza Liszta, ki bo uvod v počastitev 200-letnice njegovega rojstva.

Welser-Möst je šesti avstrijski dirigent, ki je na novega leta dan stal na čelu dunajskih filharmonikov. Prvo sodelovanje z Dunajsko filharmonijo je Welser-Möst opravil leta 1998 na Mozartovem festivalu v Salzburgu. Od takrat je redno sodeloval z dunajskimi filharmoniki in junija lani dirigiral tudi drugi največji letni koncert Dunajske filharmonije, poletni koncert v Schönbrunnu.

Kot je zapisano na uradni spletni strani Dunajske filharmonije, novoletni koncert ni le predstavitev dunajske glasbene dediščine, ampak želijo filharmoniki s svojo glasbeno interpretacijo svetu poslati novoletno sporočilo v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Tradicija, dolga sedem desetletij
Začetek koncertne tradicije sega v mračno obdobje avstrijske zgodovine, saj je bil prvi Straussov novoletni koncert Dunajske filharmonije 31. decembra leta 1939. Politična in kulturna prihodnost Avstrije je bila ogrožena. Dirigent Clemens Krauss je z Dunajskimi filharmoniki kljub lastni negotovi prihodnosti izvedel koncertni program, v celoti sestavljen iz del dinastije Strauss. S tem so podprli avstrijskega duha in narod v času, ko je Avstrija zaradi prisilne priključitve k nacistični Nemčiji za več let izginila s svetovnega zemljevida.

Dve leti za tem je bil koncert prvič izveden 1. januarja, prav tako pod Kraussovo taktirko. Straussove novoletne koncerte je vodil do konca druge svetovne vojne ter pozneje do svoje smrti leta 1954. Dirigent in umetniški vodja je v času svojega delovanja pri Dunajski filharmoniji oblikoval in postavil tradicijo novoletnih koncertov kot dunajsko glasbeno posebnost.

Po odločitvi Združenja koncertnih filharmonikov (Philharmonic Concert Association) je dirigentsko palico nato prevzel Willi Boskovsky, ki je vodil 25 novoletnih koncertov Dunajske filharmonije.

Po odstopu Boskovskyja so filharmoniki leta 1980 poslanstvo predali priznanemu koncertnemu mojstru Lorinu Maazlu. Šest let pozneje so se odločili, da se dirigent Straussovega tradicionalnega koncerta vsako leto zamenja. Do zdaj so se zvrstili: Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Seiji Ozawa, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Georges Pretre in Daniel Barenboim.

Vstopnice za tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov je mogoče kupiti le prek registracije na uradni spletni strani v začetku leta od 2. do 23. januarja, zanje pa je potrebno odšteti od 30 do vrtoglavih 940 evrov.