Foto:
Foto:
Redkokateri kitarski tandem je tako uigran, kot sta Slash in Duff. Foto: epa
V drugem delu koncerta Slash ni več zdržal brez svojega legendarnega cilindra. Foto: epa
Čeprav Scott Weiland nima šibkega glasu, je rad prepričan, da ga občinstvo sliši. Foto: epa

Nekdanjim partnerjem v sloviti zasedbi Guns'n'Roses, Slashu, Duffu McKaganu in Mattu Sorumu, ter pevcu in nekdanjemu frontmenu skupine Stone Temple Pilots (zasedbi se na odru pridruži še kitarist Dave Kushner) so leta in divje življenje morda res zarezali nekaj gub v obraz, na odru pa še vedno delujejo kot sveži mladi rokerji.



Zvezde pač zamujajo
Že prihod Velvet Revolver na oder je bil v slogu največjih zvezd. Na dno amfiteatra v Križankah so prišli šele nekaj po deseti uri, ko so se zaradi dolgega čakanja po koncu nastopa domače predskupine Šank rock med publiko zaslišale sarkastične pripombe o tem, ali bodo Velvet Revolver sploh sposobni nastopiti (zlobni jeziki so seveda namigovali na hude težave pevca Scotta Weilanda z drogami, Slashevo ljubezen do alkohola in nič kaj umirjeno življenje tudi preostalih članov).

Z udarci po bobnih v pozabo
Ko pa so se "Revolverji" končno prikazali in je Matt nekajkrat udaril po bobnih, je čakanje na nastop utonilo v pozabo. V približno uro dolgem rednem delu koncerta so Velvet Revolver preigrali material s svojega prvega skupnega albuma Contraband, občinstvo pa se je najbolj razvnelo ob prelepi baladi z žalostnim besedilom Fall to Pieces in megalomanskih zvočnih kompozicijah Big Machine, Slither, Set me Free. Po nekajminutni odsotnosti z odra so se Velvet Revolver vrnili in nas glasbeno popeljali v čas, ko je Scott Weiland še stal na čelu skupine Stone Temple Pilots in so preostali trije protagonisti oder delili z Axlom Roseom.

Veliki glas iz drobnega telesa
Z nastopom v Križankah so Velvet Revolver upravičili sloves ene najboljših živih skupin. Navajeni veliko večjih odrov - še posebno v časih prevlade "Gunsov" na glasbenih lestvicah - so suvereno obvladali nekoliko manjši ljubljanski oder. Največ pozornosti je zagotovo pritegnil "hiperaktivni" pevec Scott Weiland, ki ni obmiroval niti za trenutek. Drugače od številnih glasbenih zvezdnikov, ki jim v nastopih v živo zmanjkuje glasu in prav nikoli pesmi ne zapojejo brezhibno, se je Weiland izkazal z odličnim glasom, za katerega skoraj ne bi mogli verjeti, da prihaja iz tako drobnega telesa, kot je njegovo.

Parada kitar
Weilandov vokal je seveda pospremilo donenje kitar, kakršnega pričakujemo od uveljavljenih kitarskih mojstrov, kot sta Slash in Duff, ki sta med koncertom zamenjala tudi kar lepo število instrumentov in tako priredila še manjšo razstavo svojega instrumentalnega premoženja.

Rokerska sezona se nadaljuje
Koncert Velvet Revolver je bil pravzaprav šele uvod v rokersko poletje, ki ga bo kmalu nadaljeval duet The White Stripes, septembra pa bodo sledili še ljubljanski znanci Queens of the Stone Age. Če pa bodo želeli pustiti vsaj tako močan vtis kot Velvet Revolver, se bodo morali kar malo potruditi.