Posnel jih bo Radio Slovenija in jih jeseni predstavil v oddajah Komorni studio na Programu Ars.

Violinistka in umetniška vodja festivala Tanja Sonc. Foto: Mitja Resnik
Violinistka in umetniška vodja festivala Tanja Sonc. Foto: Mitja Resnik

Festival Sonc je leta 2016 zasnovala violinistka Tanja Sonc, po rodu iz Radeč, nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, od sezone 2017/2018 članica uglednega komornega godalnega orkestra v Zürichu. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala iz violine pri profesorju Primožu Novšaku, študij violine je nadaljevala v Salzburgu: na Inštitutu Leopolda Mozarta pri profesorici Wonji Kim Ozim in na Univerzi za glasbo Mozarteum v razredu profesorja Igorja Ozima, nato pa je z odliko magistrirala na Visoki šoli za umetnosti v Zürichu pri profesorici Nori Chastain. Izmed njenih uspešnih nastopov na tekmovanjih omenimo zmago leta 2015 na Brahmsovem glasbenem tekmovanju v Porečah ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem.

V Posavje so že prvi koncerti Festivala Sonc (ali z mednarodnim imenom Sonc Festival) prinesli veliko pozitivne energije in motivacije za mlade in starejše obiskovalce ter popestrili poletne večere. Letošnji, 8. Festival Sonc bo prvič potekal ob koncu septembra. Pripravilo ga Kulturno-umetniško društvo Sonc s predsednico Boženo Hrup ob pomoči občine Radeče.

Podrobneje o festivalu umetniška vodja Tanja Sonc: "Letos imamo precej drugačno zasnovo festivala, saj se je v organizacijskem pogledu veliko spremenilo. Drugačen je programski koncept, saj smo pripravili dva klasična koncerta, vmes pa bo koncert s popularnejšo glasbo. Tako imamo prvi večer klasični komorni koncert s klavirjem in godali. Povabila sem glasbenike iz različnih držav, ki se dobro poznamo. Menim, da to, ko se umetniki različnih kultur zberejo in predstavijo v manjšem kraju, kot so Radeče, našo družbo zelo bogati. To je tudi rdeča nit festivala, kjer lahko igramo na povsem drugačni izvajalski ravni, če se tudi osebno dobro poznamo, preživljamo skupaj cele dneve in se značajsko spoznavamo tudi v običajnem življenju, ne le na koncertnem odru. To je zame velik izziv in hkrati lepota našega poklica. K nam pridejo odlični glasbeniki, s katerimi rada igram na koncertnem odru, zato imamo vsi privilegij in čast izvesti ta glasbeni festival v Radečah."

V četrtek, 26. septembra, dopoldne, se 8. Festival Sonc odpre z otroško glasbeno matinejo Štirje letni časi, kjer otroci dejavno sodelujejo z nastopajočimi glasbeniki. Skladbe je priredila mlajša skladateljica Klara Mlakar, tudi po rodu iz Radeč, ki se uspešno uveljavlja v Sloveniji, v Nemčiji, kjer živi, ter drugod po Evropi.

Glasbeni ansambel na koncertu FS 2023. Foto: Mitja Resnik
Glasbeni ansambel na koncertu FS 2023. Foto: Mitja Resnik

Na prvem celovečernem koncertu v petek, 27. septembra, ob 19.30, bodo izvedli komorni koncertni večer s klavirjem z deli Roberta Schumanna, Frédérica Chopina, Petra Iljiča Čajkovskega in Clauda Debussyja. Igrali bodo violinistka Tanja Sonc, violist Ribal Molaeb iz Libanona, ki je študiral na Univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu in študij nadaljeval na Univerzi za glasbo na Dunaju, prejel je več mednarodnih nagrad in je od leta 2010 član zahodno-vzhodnega orkestra Divan pod vodstvom Daniela Barenboima. Na violončelo bo igrala srbska glasbenica makedonskega in madžarskega rodu Irena Josifoska, ki je študirala na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu pri profesorici Kseniji Janković in končuje študij na Univerzi umetnosti v Berlinu. Na mednarodnih glasbenih tekmovanjih je prejela več kot 40 nagrad in priznanj. Igrala bo tudi ena najobetavnejših pianistk Julija Miloslavska, ki se je uveljavila že kot študentka moskovskega glasbenega konservatorija in Univerze umetnosti v Zürichu. Z obsežnim repertoarjem in izjemnimi izvajalskimi sposobnostmi si je pridobila vrsto nagrad in priznanj na mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Vsi štirje glasbeniki 8. Festivala Sonc so virtuozni solisti in izkušeni komorni glasbeniki, ki nastopajo v različnih komornih in orkestrskih zasedbah na uglednih glasbenih festivalih in v prestižnih koncertnih dvoranah po svetu.

Drugi koncert, v soboto, 28. septembra, bo predstavil uveljavljenega kitarista džezovske, rokovske in etnoglasbe Vlatka Stefanovskega, ki se je rodil v Prilepu v Severni Makedoniji. Tam je začel igrati kitaro pri trinajstih letih. Bil je eden ustanovnih članov skupine Leb i sol, ene najbolj priljubljenih rokovskih skupin v nekdanji Jugoslaviji. Z njo je med letoma 1978 in 1991 posnel trinajst glasbenih albumov, njihova glasba pa je vsebovala elemente roka,džrza in severnomakedonske ljudske glasbe. Kitarist Stefanovski v zadnjem obdobju igra s svojo skupino VS Trio, v akustičnem partnerstvu z Miroslavom Tadićem in sklada za film in gledališče. Na 8. Festivalu Sonc v Radečah bo izvajal svojo glasbo in priredbe drugih skladb za violino, violo in violončelo, ki jih bo predstavil z glasbenimi kolegi in prijatelji.

Na tretjem koncertu, v nedeljo, 29. septembra, bo igral Komorni orkester Festivala Sonc, v katerem bodo nastopili uveljavljeni solisti in člani slovenskih simfoničnih orkestrov, tudi RTV Slovenija. To bodo violinistke Tanja Sonc, Jerica Kozole, Nina Pirc, Mojca Menoni in Beti Bratina, violisti Ribal Molaeb, Gea Pantner in Manca Kosmač, violončelistki Irena Josifoska in Maruša Turjak Bogataj ter kontrabasist Miha Firšt. Sodelovali bodo tudi oboista Cristina Monticoli in Pietro Savonnito ter hornista Jože Rošer in Blaž Ogrič. Izvrstni glasbeni umetniki bodo poslušalcem predstavili priljubljeni stavek Religioso iz Suite za orkester enega vodilnih slovenskih skladateljev 1. polovice 20. stoletja Slavka Osterca ter koncertni mojstrovini Simfonijo Concertante za violino, violo in orkester v Es-duru, Koechel 364, in Simfonijo št. 29 v A-duru, Koechel 201, znamenitega avstrijskega klasicista Wolfganga Amadeusa Mozarta.