Otvoritvenemu koncertu Festivala Seviqc Brežice je bilo v neposrednem prenosu mogoče prisluhniti tudi na 3. programu Radia Slovenija - Ars. Foto: www.seviqc-brezice.si/
Otvoritvenemu koncertu Festivala Seviqc Brežice je bilo v neposrednem prenosu mogoče prisluhniti tudi na 3. programu Radia Slovenija - Ars. Foto: www.seviqc-brezice.si/
Festival Bržice
Koncert bo postregel z monumentalno in najpomembnejšo skladbo slovenske baročne glasbe, prvo izvedbo v sodobnem času v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Program koncerta je ponudil najpomembnejšo skladbo slovenske baročne glasbe, Dunajsko mašo Janeza Krstnika Dolarja. Koncert je bil zamišljen kot replika glasbe slovesne katoliške maše po nekdanjem predkoncilskem obredniku.
Zazvenela bo torej Dunajska maša Janeza Krstnika Dolarja, ki jo je jezuitski pater, glasbenik in teolog, zasnoval za 16 pevskih solistov in 16 inštrumentov z orglami. Mašo v Kamniku rojenega skladateja dopolnjuje enoglasni gregorijanski koral.
Italijanska zasedba Orchestra Barocca di Bologna deluje od leta 1995. V svoj program vključuje tako soliste kot delo z več dirigenti, posebno kadar gre za izvedbe Bachovih kantat, italijanskih oratorijev in sakralne glasbe, pihalnih koncertov in baročnih oper da camera. Orkester, katerega člani igrajo s priznanimi evropskimi ansambli in baročnimi orkestri, je na festivalu Seviqc Brežice že sodelovala leta 2006.

Program festivala najdete tukaj.

Chorus N'omen deluje dobrih deset let. Prvič se je namreč zbral leta 1999 za izvedbo Bachove kantate Actus tragicus, v njem pa sodelujejo solisti, koncertni in operni pevci, komorni glasbeniki, pedagogi, zborovodje in pevci najboljših slovenskih zborov. Zbor se je uveljavil z a cappella sporedi, na koncertih s spremljavo, na snemanjih za založbo Carus ter na koncertih z Wiener Akademie. Vse od ustanovitve deluje pod dirigentskim vodstvom Tomaža Faganela.
Zgodovina avstrijskega sestava Grazer Choral Schola sega v leto 1992, ko je bil ustanovljen kot specializiran ansambel za izvajanje gregorijanskega korala iz najstarejših rokopisov iz 10. stoletja. Člani so cerkveni glasbeniki, muzikologi in teologi.
Festival Seviqc Brežice bo staro glasbo popeljal po 22 občinah, 43 koncertov pa se bo zvrstilo do 4. septembra.