Oboževalci v ponedeljek umrlega pevca se bodo od dobitnika treh grammyjev lahko poslovili še danes, ko bo v gledališču sedem ur odprta njegova krsta. Foto: Reuters
Oboževalci v ponedeljek umrlega pevca se bodo od dobitnika treh grammyjev lahko poslovili še danes, ko bo v gledališču sedem ur odprta njegova krsta. Foto: Reuters
Žalni sprevod za Jamesom Brownom
'Kralj je mrtev - naj živi kralj!' je svoje počutje na papir prelil eden od oboževalcev. Foto: EPA
James Brown
Iz zvočnikov v gledališču so odmevale največje Brownove uspešnice - Out of Sight, (Get up I Feel Like Being a) Sex Machine in Livin' in America. Foto: Reuters
Po besedah direktorja Apolla Billyja Mitchella se je v četrtek pred gledališčem v pretežno temnopoltem Harlemu zbrala vrsta Brownovih oboževalcev. Foto: EPA

Na tisoče oboževalcev Jamesa Browna se je zbralo v gledališču Apollo, da bi se od “botra soula” še zadnjič poslovili na odru, ki ga je med zvezde izstrelil pred 50 leti. Zlato krsto s posmrtnimi ostanki 73-letnega pevca, ki je na božič umrl za kapjo, so s kočijo na konjsko vprego prepeljali skozi četrt Harlem, vse do gledališča Apollo. Po poti so ljudje peli eno izmed pokojnikovih ponarodelih uspešnic, Say it Loud - I'm Black and I'm Proud iz leta 1968, ki je pridevnik "black" iz žaljivke spremenila v izraz ponosa na lastno rasno pripadnost.

Gledališče Apollo ima simbolični pomen zato, ker se je Brown prav s posnetkom svojega koncerta na tem odru leta 1962 končno prebil iz anonimnosti.(Mladenič se je iz revščine in cvetoče kariere majhnega kriminalca v Augusti izvil v času, ko je na Jugu še vladalo rasno razlikovanje.)

V praznični opravi
Na cilju je nad krsto spregovoril Brownov prijatelj, častiti Al Sharpton. “Bil je idol preprostih ljudi in hotel sem omogočiti, da bi ga lahko še zadnjič videli vsi, ki bi si to zaželeli,” je za Associated Press povedal borec za človekove pravice. Na zadnjo pot se je Brown odpravil v modri obleki, belih rokavicah in srebrnih čevljih.

Razprodaja podobe in imena se je že začela
Dobitnik grammyja za življenjsko delo, ki je s svojim slogom navdihnil tudi legendarne plesne koreograffije Michaela Jacksona, je bil še vedno izjemno priljubljen, še posebej na jugu ZDA, od koder je izviral. Dolga kača ljudi, ki so se od njega hoteli posloviti, se je vila skozi cel Harlem, iz zvočnikov je odmevala Brownova glasba, urnejši kapitalisti pa so nemudoma začeli prodajati majice in posterje s pokojnikovo sliko.

Klicali so ga "Butan" - ker je vžgal oder
Samooklicani “največji garač v šovbiznisu” je samo v zadnjem letu nastopil več kot 100-krat in če ne bi vmes posegla usoda, bi tudi na silvestrovo pel na Times Squaru v New Yorku (svet gre seveda naprej in zdaj je že znano, da bo v klubu BB Kinga namesto Browna nastopala Chaka Khan). "James ‘Butan’ Brown je znal vžgati oder," se njegovih nastopov spominja eden od udeležencev procesije.

Pokojnikove ostanke so prepeljali v pevčevo rodno Augusto v Georgii, kjer si ga bodo tamkajšnji oboževalci ogledali na odru dvorane, ki je poimenovana po njem. Pogreb bo danes, 30. 12., popoldne po tamkajšnjem času.

Konec nekega obdobja
Browna ob Elvisu Presleyju, Bobu Dylanu in peščici drugih prištevajo h glasbenikom, ki so s svojim delom začrtali glasbene smernice v zadnjih 50 letih, po njem pa se je zgledovala vsaj ena generacija. Nad njegovimi hitrimi plesnimi koraki sta se med drugim navduševala Mick Jagger in Michael Jackson, njegov ritem in način petja pa je zlahka prepoznati v pesmih, kot so Fame Davida Bowieja, Kiss Princea in Atomic Dog Georgea Clintona. Ob Elvisu Presleyju in Chucku Berryju je bil med prvimi glasbeniki, ki so bili sprejeti v Rock and Roll Hall of Fame.