Pri snemanju so sodelovali Sterling Campbell, Gail Ann Dorsey, Earl Slick, Mike Garson, Holly Palmer, Emm Gryner, Lisa Germano, Gerry Leonard in Cuong Vu.

"Kot trenutek v času, ujet v jantar veselja, ognja in energije"
Po besedah Bowiejevega producenta Marka Platija album prinaša "zvok ljudi, ki z veseljem muzicirajo. Toy je kot trenutek v času, ujet v jantar veselja, ognja in energije". Kot je še dodal Bowiejev dolgoletni sodelavec, je vesel, da lahko končno reče, da album "zdaj pripada vsem nam." Gre za še eno v množici posthumnih izdaj materiala tega nadvse plodovitega Bowieja.

Kombinacija starega in novega materiala
Za album Toy je posnel kombinacijo novega materiala in predelanih različic svojih zgodnejših pesmi iz 60. let minulega stoletja, kot so I Dig Everything, The London Boys in You've Got A Habit Of Leaving. Poleg teh so na albumu še pesmi Karma Man, Conversation Piece, Shadow Man, Let Me Sleep Beside You, Hole in the Ground, Baby Loves That Way, Can’t Help Thinking About Me, Silly Boy Blue in Toy (Your Turn to Drive).

Kot navaja BBC, je upal, da bo hitro posnel in izdal ta album, a založba Virgin, s katero je imel takrat podpisano pogodbo, ni bila tako zelo zagreta za to izdajo. Album je tako pristal v predalu, Bowie pa se je raje posvetil materialu, ki je nato leta 2002 izšel na albumu Heathen.

Foto: Discogs
Foto: Discogs

Predelava pesmi, ki jo je podpisal še kot Davy Jones
Leta 2011 se je sicer na spletu sicer pojavila neavtorizirana različica albuma Toy. V tem tednu pa je objavo na glasbenikovem uradnem kanalu na YouTubu doživela radijska različica pesmi You Got A Habit Of Leaving, kakršna je vključena na album Toy. Pesem je v izvirniku izšla leta 1965 na singlu, pravzaprav zadnji izdaji, ki jo je Bowie podpisal kot Davy Jones.

David Bowie se je kot David Robert Jones rodil 8. januarja 1947 v Brixtonu. Svojo prvo skupino z imenom Konrads je ustanovil leta 1962. Sredi 60. let preteklega stoletja je igral s številnimi bluesovskimi/beatniškimi skupinami, kot so bile The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third in The Riot Squad. Umetniško ime, pod katerim ga pozna svet, si je nadel leta 1965 – predvsem zato, da ga ljudje ne bi zamenjevali z Davyjem Jonesom iz zasedbe Monkees.