Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar

Premierna uprizoritev te mladinske operne enodejanke bo nocoj v Cankarjevem domu (CD) in je delo režiserke in dramaturginje Eve Hribernik.

Osrednji lik Poponel trpi zaradi svoje drugačnosti in bi dal vse, da bi bil enak drugim. "V šoli ga vrstniki pogosto zbadajo zaradi velikosti in nenavadnega imena, nakar mu na pomoč priskoči učiteljica, ki pokliče zdravnika s čudežnim strojem, ki dečka pomanjša. Vendar pa mora deček obljubiti, da bo odslej v vsem sledil ravnanju in govorjenju drugih otrok, drugače bo ponovno zrasel. Pomanjšan Poponel je tako že naslednji dan v precepu, naj ravna kot večina ali ostane zvest svoji vesti," so opisali vsebino opere.

Za otroke napisal šest opernih enodejank
Menotti je bil edinstven pri nagovarjanju najmlajšega občinstva in tako je za otroke napisal šest opernih enodejank. Opera Help, help Globolinks je nastala po naročilu hamburške opere, preostale so prvo izvedbo doživele na ameriških odrih, kmalu pa so postale del repertoarja svetovnih glasbenih hiš. Med njegova priljubljena dela se uvršča tudi operna enodejanka Deček, ki je prehitro rasel.

Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar

Enodejanko bodo izvedli Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, komorni inštrumentalni ansambel ter solisti Domen Vurnik, Rebeka Pregelj, Ana Benedik, Sofija Zavratnik Kain, Klemen Torkar, Marko Erzar in Tim Novak. Dirigent je Jakob Barbo.

Skladatelj Gian Carlo Menotti (1911–2007) je bil viden predstavnik ameriške glasbe 20. stoletja. Velik je bil njegov prispevek k operi, "ki ji je v nenaklonjenih časih avantgarde omogočil vnovični razcvet in jo približal širokemu krogu občinstva", poudarjajo v CD-ju. Leta 1939 je napisal prvo opero za radijski medij, Stara devica in tat, še prej pa se je z opero Amelija gre na ples uvrstil med najbolj priljubljene ameriške skladatelje. Na ameriški celini je najbolj znan po božični operi Amahl in nočni obiskovalci, ki sodi tudi med pionirska dela, napisana za tedaj nov medij, televizijo. Za svoje ustvarjalno delo je dvakrat prejel Pulitzerjevo nagrado, in sicer za opero Medij in za glasbeno-gledališko delo Konzul, za katero je, tako kot tudi za vse druge opere, besedilo napisal sam.

Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar

Predstava je nastala v koprodukciji z Glasbeno matico Ljubljana in Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.

Ponovitve predstave bodo 5., 6. in 8. januarja 2022.