Antony Hegarty slovi po nenavadnem videzu in glasu. Foto: Reuters
Antony Hegarty slovi po nenavadnem videzu in glasu. Foto: Reuters
I Am a Bird
Naslovnica najboljšega britanskega ali irskega albuma leta.

Za nagrado je bilo nominiranih 12 skupin ali izvajalcev, med drugim Coldplay, The Go! Team, Hard-Fi in Kaiser Chiefs, ki so tudi veljali za favorite. O zmagovalcih odločajo glasbeni novinarji, poznavalci glasbene industrije in tudi nekateri glasbeniki sami, kot merilo pa ni pomembna prodajanost albuma, ampak njegova samosvojost. To je žirija priznala prav zmagovalnemu albumu I Am A Bird Now, za katerega so zapisali, da ga poslušalci ljubijo ali sovražijo, vmesne poti pa ni.

Iskreno presenečenje zmagovalcev
Nagrada je ob časti zmagovalcem prinesla tudi 20.000 funtov, ob podelitvi pa so bili presenečeni tako njeni dobitniki kot občinstvo. Za favorita ni skupina Antony and the Johnsons veljala tudi zato, ker njen pevec Antony Hegarty živi v New Yorku, poleg tega je tudi večina produkcije nastala onkraj oceana. "Mislim, da so storili napako. Popolnoma sem prevzet. To je noro ..." je z nagrado v roki trdil pevec in pianist, čigar glas je prav tako nenavaden kot njegov videz. Pri nastajanju zmagovalnega albuma sta med drugim sodelovala tudi Boy George in Lou Reed.

Inovativen tudi na podelitvi, ne le ob pisanju glasbe
"Tekmovanje za mercuryja je podobno nori tekmi med pomarančo, vesoljsko ladjo, lončnico in žlico - kaj vam je najbolj všeč?" je dejal Antony Hegarty, ki za skupino piše tudi besedila. Album I Am A Bird Now je predsednik žirije Simon Frith označil kot izdelek, ki prinaša glasbo, kot je še ni slišal.

Kdo je vse upal na nagrado?
Antony and the Johnsons so na prestolu zmagovalcev nadomestili Franza Ferdinanda, med dobitniki nagrade mercury pa so bili med drugim že tudi Dizzee Rascal, Primal Scream in PJ Harvey. Letošnji nominiranci so bili ob zmagovalcih in že omenjenih še Bloc Party, KT Tunstall, The Magic Numbers, Maximo Park, MIA, Polar Bear in Seth Lakeman.