Prince je leta 2007 po
Prince je leta 2007 po "uradnem" nastopu na festivalu Montreux v džezovskem lokalu priredil še jam session, odprt za vse, ki bi si ga želeli ogledati. Foto: EPA

Prince je na spletu v zadnjem času objavil več novih pesmi s pridihom bluzovskega funka iz 80. let, ko je bil na vrhuncu kariere. To je njegov prvi novi material od leta 2010, na YouTubu se "skrivnostno" pojavlja pod imenom 3rdeyegirl. Vsestranski glasbenik ima ob sebi tudi novo, v celoti žensko zasedbo, s katero je v domačem Minneapolisu uprizoril več koncertov presenečenja, poroča BBC.

Prince je na festivalu v slikovitem Montreuxu ob vznožju Alp prvič nastopil leta 2007, nato pa uprizoril še enega svojih razvpitih pokoncertnih "žurov" v džezovskem lokalu. Vrnil se je spet leta 2009 z dvema koncertoma, posnetek enega izmed nastopov se je pozneje pojavil na spletu in si ga je bilo mogoče pretočiti, zato oboževalci ugibajo, da bo po letošnjih nastopih na voljo spet kaj novega.

Dim na vodi (v Montreuxu)
To bo prva izdaja festivala po smrti ustanovitelja Clauda Nobsa v začetku letošnjega leta, ki se je usodno poškodoval na smučanju. Star je bil 76 let. Morda niste vedeli, da pesem Smoke on the Water zasedbe Deep Purple pravzaprav opisuje požar, ki je leta 1971 izbruhnil med koncertom Franka Zappe v okviru džezovskega festivala in v katerem je pogorel kazino Montreux. "Funky Claude", omenjen v pesmi, je pravzaprav Claude Nobs.

Nobsu, ki je v Švico pripeljal velikane, kot so Miles Davis, Ray Charles in Aretha Franklin, se bodo na letošnjem festivalu, ki bo na sporedu med 5. in 20. julijem, dostojno poklonili. Preostala zasedba letošnje izdaje kultnega glasbenega dogodka ob Ženevskem jezeru bo znana v aprilu.