Pianist Mihail Pletnjov (1957). Foto: Wikipedia
Pianist Mihail Pletnjov (1957). Foto: Wikipedia

Pianist Pletnjov in Budimpeški orkester bosta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) nastopila v sredo in četrtek, 3. in 4. julija, ob 20. uri. Prvi večer bo dirigiral maestro Andras Keller, drugi večer pa maestro Aleksej Kornienko.

Na prvi večer bodo izvedli prvi in drugi klavirski koncert Sergeja Rahmaninova. Tako na prvi kot na drugi večer bo zazvenela suita Čudežni mandarin, op. 19 Bele Bartoka. Na drugi večer pa bodo izvedli tretji in četrti Rahmaninov koncert ter Bartokove Madžarske slike, Sz. 97.

V Arhangelsku v Rusiji leta 1957 rojeni Mihail Pletnjov se je s 13 leti začel izobraževati v Centralni glasbeni šoli v Moskvi, vodilni ruski glasbeni šoli. Šolal se je pod vodstvom profesorja Evgenija Timakina, njegov sošolec je bil tudi slavni hrvaški pianist Ivo Pogorelić, s katerim sta še danes prijatelja. Pletnjov se ponaša kot izjemen interpret, za svoje posnetke je prejel več nagrad. Lastna priredba Pepelke Sergeja Prokofjeva, ki sta jo izvedla z argentinsko pianistko Martho Argerich, mu je leta 2005 prinesla nagrado grammy.

Leta 1907 ustanovljeni Concerto Budapest Symphony Orchestra oziroma Budimpeški koncertni simfonični orkester velja za enega najbolj naprednih in vsestranskih orkestrov. Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, nastope tega orkestra nastope odlikuje strast, energija in predanost njegovih glasbenikov. S sestavom redno sodelujejo imena, kot so Gidon Kremer, Vadim Repin, Heinz Holliger, Isabelle Faust, Katja Buniatšivili, Ana Vinitcka, Evgenij Koroljov in tudi prej omenjena Martha Argerich.

Leta 1960 v Budimpešti rojeni Andras Keller je umetniški vodja in šef dirigent orkestra od leta 2007. Violinist in dirigent ter vodja Keller kvarteta je prejemnik madžarske Kossuthove nagrade. Poleg vodenja orkestra je dejaven tudi kot solist, koncertni mojster in komorni glasbenik. Redno gostuje na pomembnih glasbenih festivalih, kot so Salzburški festival, festivala v Luzernu in Montreaux, BBC Proms, Mostly Mozart v New Yorku, Schubertiada, Dunajski festivalski tedni, Glasbeni festival v Schleswig-Holsteinu in Praška pomlad.

Leta 1954 v Moskvi rojeni dirigent in pianist Aleksej Kornienko je nazadnje v Sloveniji nastopil na 68. Ljubljana Festivalu z Ansamblom Gustava Mahlerja, ki ga je z violinistko Eleno Denisovo ustanovil leta 1996. Kornienku je slavo prinesla zmaga na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Sergeja Rahmaninova, po selitvi v Avstrijo leta 1990 pa se je uveljavil kot cenjen žirant glasbenih tekmovanj in učitelj na državnem konservatoriju v Celovcu. Kot dirigent izstopa predvsem po svojih drznih in izjemno dinamičnih interpretacijah, je zelo iskan interpret za premiere zahtevnih partitur, so še zapisali pri Festivalu Ljubljana.