Zadnji dan Lenta zaznamujejo skoki v Dravo s Starega mostu. Čez dan se bo odvila še povorka sodelujočih na Art kampu in Živih dvoriščih po mestu, večerni koncerti pa se bodo zaključili s tradicionalnim ognjemetom, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev. Foto: BoBo
Zadnji dan Lenta zaznamujejo skoki v Dravo s Starega mostu. Čez dan se bo odvila še povorka sodelujočih na Art kampu in Živih dvoriščih po mestu, večerni koncerti pa se bodo zaključili s tradicionalnim ognjemetom, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev. Foto: BoBo
Mariborske ulice so bile dva tedna polne ljudi, željnih zabave ali le naključnih mimoidočih. Klovna Murmuyo in Metrayeta sta s predstavo uličnega gledališča Su Seso Taladro ovirala promet in na cesti povzročila veliko zmedo. Foto: BoBo

Ognjemet vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev, festival Lent pa je letos po prvih podatkih sicer obiskalo manj ljudi kot lani, ko ga je , tudi po zaslugi EPK-ja, obiskalo rekordnih 700.000 ljudi. Organizatorji menijo, da je bil letošnji obisk nekoliko manjši, po besedah Borisa Črniča iz Narodnega doma Maribor se število obiskovalcev letos giblje okoli 500.000. A kot pravi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, so organizatorji z obiskom "glede na situacijo" zadovoljni.
V nasprotju z lanskim letom, ko je bilo v mestu zaradi Evropske prestolnice kulture (EPK) čez vso leto pestro kulturno dogajanje, je Festival Lent letos prišel bolj do izraza. Kljub slabim napovedim je vreme zdržalo, program je bil kljub odsotnosti večjih zvezdniških imen pester.
Sladolent poskrbel za brbončice
Na Dravskem nabrežju, tradicionalnem prizorišču festivala, se je tudi letos trlo odrov, točilnih pultov in restavracij, med katerimi so se skoraj vsak večer, še najbolj pa prejšnjo soboto pred ognjemetom, sprehajale množice mladih in starih. Še posebej veliko zanimanja je požel Sladolent, kjer so razvajali brbončice vrhunski kuharji in vinarji.
Čez dan pestro za družine
Glavno dnevno prizorišče, Mestni park, je bil napolnjen s predstavami, koncerti, otroškimi delavnicami in športnimi dejavnostmi. Dnevno so našteli med 3000 in 5000 obiskovalcev. Sem so se zgrinjale predvsem družine z otroki in za številne Mariborčane je v zadnjih letih postal ta del festivala mnogo zanimivejši kot pa večerno dogajanje na promenadi na Lentu.
Oživljanje mestnega jedra
Vsako leto je vedno živahneje tudi v središču mesta, kjer obujajo skrite kotičke s projektom Živa dvorišča. Med drugim so na propadajočem Rotovškem trgu postavili tržnico z umetniškimi izdelki, priredili večerjo z županom Andrejem Fištravcem ter podrli rekord v razbijanju stereotipov v okviru projekta Živa knjižnica. Danes bodo plesali tango in peli karaoke.
Nezadovoljni džezerji
Nekaj nezadovoljstva je bilo čutiti med ljubitelji džeza, ki so bili razočarani zaradi združitve odra Jazzlent z bolj komercialno naravnanim odrom komedije. Zaradi krize v obubožanem Mariboru so bile kritike tudi na račun nekoliko višjih cen pijače.