Anita Pallenberg in Keith Richards leta 1968. Foto: AP
Anita Pallenberg in Keith Richards leta 1968. Foto: AP
Anita Pallenberg
Anita Pallenberg leta 2012. Foto: AP

Nekdanja igralka in manekenka se je poslovila v 74. letu starosti, je po poročanju BBC-ja sporočila Stella Schnabel, hči slikarja in filmskega režiserja Juliana Schnabla. Ob tem je zapisala, da ni nikoli v življenju srečala takšne ženske, kot je bila Anita, in jo pri tem označila za svojo "rimsko mater".

Anita Pallenberg se je rodila v Rimu leta 1944 nemško-italijanskemu paru. Svojo kariero je začela kot model, v 60. letih preteklega stoletja se je gibala tudi v sloviti Factory Andyja Warhola.

Usodna lepotica in dva ali trije Stonesi
Imela je dolgotrajnejšo zvezo s Keithom Richardsom, ki jo je leta 1967 pravzaprav speljal kolegu iz zasedbe Brianu Jonesu, s katerim je bila v zvezi dve leti. Jones je po tem dogodku zapustil skupino in umrl kmalu zatem. Richards jo je v svoji avtobiografiji Life opisal kot zelo močno, izjemno inteligentno žensko, ki je bila hkrati neizmerno lepa. V njuni zvezi, ki je trajala do leta 1980, so se jima rodili trije otroci, vendar je eden izmed njih umrl kmalu po rojstvu.

Prispevala je tudi spremljevalne vokale za skladbo Stonesov Sympathy for the Devil in številni trdijo, da je tudi sicer zelo vplivala na delo skupine. S pevcem skupine naj bi se zapletla med snemanjem filma Performance leta 1970, a sta afero oba vselej zanikala.

"To je eden izmed čudežev mamil in alkohola."
Leta 1979 je bila obtožena nenaklepnega uboja, potem ko se je neki moški v newyorškem stanovanju, ki ga je delila z Richardsom, ubil z njeno pištolo. Obtožb je bila oproščena, a je povedala, da ob dogodku ni čutila ničesar, in dodala: "To je eden izmed čudežev mamil in alkohola." Ob razvpitem življenjskem slogu je slovela še po strasti do črne magije. Leta 1987 se je odločila poiskati pomoč, da bi se rešila odvisnosti, in vpisala študij modnega oblikovanja na priznani londonski šoli Central St. Martins.

Kot igralko jo je bilo mogoče videti v filmu Barbarella iz leta 1969, nazadnje pa je zaigrala kot kraljica v filmu Mister Lonely iz leta 2007. Kot gostja se je pojavila tudi v seriji Naravnost fantastično leta 2001.

Anita Pallenberg je umrla 13. junija v Chichesterju v Veliki Britaniji.