Svoj zadnji izdelek Zeitgeist so Smashing Pumpkins izdali lani pri založbi Reprise, album Machina II iz leta 2000 pa pri založbi Constantinople. Sodelovanje z Virginom so zaključili 29. februarja 2000 z Machino I. Foto: Reuters
Svoj zadnji izdelek Zeitgeist so Smashing Pumpkins izdali lani pri založbi Reprise, album Machina II iz leta 2000 pa pri založbi Constantinople. Sodelovanje z Virginom so zaključili 29. februarja 2000 z Machino I. Foto: Reuters
Smashing Pumpkins
Smashing Pumpkins na Grammyjih leta 1997: James Iha, Billy Corgan in D'arcy Wretzky. Foto: EPA

Nekdanja založba "Pumpkinsov" naj bi, s tem ko so njihovo glasbo uporabili v promocijski kampanji za pijačo Pepsi in spletno trgovino Amazon, škodovala podobi in umetniškemu ugledu skupine, ki v tožbi navaja kršenje pogodbe. Pri Virginu naj bi namreč uporabili ime, glasbo in podobo skupine brez njihovega dovoljenja.

Corgan o "hinavski" založbi Virgin
Vodja skupine Billy Corgan je v izjavi zapisal: "To, da založba, s katero smo dosegli tako velik uspeh, z nami tako ravna, je veliko razočaranje. Pred kratkim se niso odzvali na naše pozive, da bi oboževalcem ponudili posebne izdaje naših starih albumov. To jih ni zanimalo, zato je hinavstvo, ki so ga pokazali z zlorabo našega imena v promocijske namene, še večje."

V tožbi je navedeno, da so Smashing Pumpkins "več kot dve desetletji trdo delali", da bi si zagotovili zaupanje oboževalcev, kar pa naj bi bilo izničeno z Virginovo uporabo njihove glasbe in podobe v kampanji: "Virgin je prevaral in zmedel javnost, s tem ko so jih prepričali, da so Smashing Pumpkins povezani s promocijo."
Skupina zahteva sodno prepoved
Predstavnica Virgina, sedaj "butične" založbe (del glasbene skupine Capitol pod okriljem korporacije EMI), ki se že leta spopada s Smashing Pumpkinsi in ne izdaja več njihove glasbe, novice o tožbi ni želela komentirati, saj naj bi bila njihova politika takšna, da o odprtih pravnih zadevah ne govorijo. Skupina zahteva odškodnino in sodno prepoved Virginu za uporabo njihovega imena ali izdelkov v prihodnjih promocijskih akcijah.

Smashing Pumpkins, skupina, ki je nastala v poznih 80. letih v Chicagu, je komercialni uspeh dosegla z albumoma Siamese Dream in Mellon Collie and the Infinite Sadness (oba sta izšla prav pri založbi Virgin), v letih 1996 in 1997 so dobili tudi grammyja za najboljši hard rock. Od izvirnih članov zasedbe, poznavalci jo uvrščajo med tiste, ki so najbolj zaznamovale zgodovino rockglasbe, sta danes v skupini ostala le še Corgan in Jimmy Chamberlin.

A. K.