Pesmi so napisane prav tako neverjetno zmešano kot vedno. Kadar od komada pričakujete, da se bo potuhnil, zavije vstran, in kadar pričakujete, da se bo razprostrl pred vami, se zasuče. Melodičnih preobratov je toliko, da sem vam prav čudovito odpelje. Teksti so prijetni in ležerni, album je sicer sproščen, a občasno smrtno resen, in kar je najbolje, skoz in skoz zapeljiv. Foto: Kino Šiška
Pesmi so napisane prav tako neverjetno zmešano kot vedno. Kadar od komada pričakujete, da se bo potuhnil, zavije vstran, in kadar pričakujete, da se bo razprostrl pred vami, se zasuče. Melodičnih preobratov je toliko, da sem vam prav čudovito odpelje. Teksti so prijetni in ležerni, album je sicer sproščen, a občasno smrtno resen, in kar je najbolje, skoz in skoz zapeljiv. Foto: Kino Šiška
Nadeah Miranda, v Avstraliji rojena pevka, bo po Kinu Šiška nastopila še v ljubljanskem baru Bikofe, na Kamfestu in v Layerjevi hiši v Kranju. Poje tudi v Nouvelle Vague in v alternativni rockovski zasedbi the LoveGods. Trenutno živi v Parizu in sodeluje v različnih projektih, predstavila se je tudi že s samostojnim projektom Venus Gets even. Foto: Natasha Bidgood/Spletna stran Nadeah

Gre za skupino Tame Impala, ki sta jo dva albuma - Innerspeaker (2010) in Lonerism (2012) - izstrelila v vrtinec razprodanih koncertov in festivalov. Zasedbo sestavljajo Kevin Parker, Dominic Simper, Jay Watson, Nick Allbrook in pred kratkim pridruženi član Julien Barbagello. Skupina deluje od leta 2007, svojo glasbo pa opisujejo kot psihedelični hipno-groove melodični rock, zvok, na katerega so vplivali tako "the Beatles kot beatniška poezija, tako turška progresivna glasba kot turški med, tako angleška ljudska glasba kot ljudje z ulice". Pri tem pa poudarjajo predvsem občutek.
Od drevesnega zavetja do svetovljanske note
Pozornost so s prvim albumom vzbudili prav z nespoštljivim in sodobnim pogledom na domnevno mrtve in pozabljene zvoke ter z edinstveno in presenetljivo obdelavo melodij. Album je v celoti posnel in produciral Kevin Parker, ki je želel eksploziven zvok. K temu sta pripomogla še Dave Fridmann iz skupine The Flaming Lips, ki je poskrbel za miks, in Tim Holmes iz skupine Death in Vegas, ki je poskrbel za tehniko. Glasbeni sladokusci so single, kot so Solitude is Bliss, Lucidity in Why Won't You Make Up Your Mind, takoj vzeli za svoje. Miroslav Akrapović pa je zapisal, da je "Tame Impala (je) s svojimi betonskimi psihedeličnimi pejsaži (It Is Not Meant To Be, Lucidity, Make Up Your Mind) na albumu Innerspeaker eno večjih presenečenj letošnje glasbene bere in zagotovo bodo v mojem letnem poročilu sodili med najboljše letošnje glasbenike"!
Medtem ko je prvi album nastal v hišici na drevesu, od koder se odpira 180-stopinjski pogled na Indijski ocean, pa je Lonerism zaznamovala svetovljanska nota. Album je nastajal s pomočjo prenosne snemalne opreme vsepovsod, največ pa v Parizu in Perthu, in po Parkerjevih besedah vsebuje "razširjeno zvočno paleto, bolj občutene skladbe in izrazitejši narativen pogled" od prvenca.
Refleksija ljubezenskega hrepenenja
A še vedno je album zelo oseben. Kevin Parker, ki skoraj v celoti podpisuje avtorstvo albuma, v njem govori predvsem o sebi. Kot filozofski navdih navaja Sergea Gainsbourga oz. njegovo hrepenenje do Jane Birkin, a se je Parker, kot je v pregledu albuma zapisal Akrapović, ljubezenskih stereotipov vseeno izognil. Ob tem pa izkazal briljantno skladateljsko delo, ki se je iz psihedeličnega prelevilo v eksperimentalno in kitare ohranilo v ospredju, zapiše Akrapović.
Izidu drugega albuma je sledila razprodana svetovna turneja, na kateri je fantom na 33 koncertih v 29 mestih prisluhnilo 45.000 ljudi. Februarja so se člani zasedbe odločili, da turnejo nadaljujejo.
Za uvod Lovely Quinces in Nadeah
Pred nastopom Tame Impala se bosta predstavili še 21-letna Dunja Ercegović, hitro vzpenjajoči se novi adut hrvaške indiescene, ki od letos dalje nastopa pod imenom Lovely Quinces, in avstralska Francozinja Nadeah, ki smo jo pri nas že poslušali v vlogi prve vokalistke Nouvelle Vague, pred kratkim pa tudi s soloprojektom. Tokrat se vrača z novim materialom s prihajajočega albuma in bo po koncertu s Tame Impala v Sloveniji nastopila še v ljubljanskem baru Bikofe, na Kamfestu in v Layerjevi hiši v Kranju.