Trenutek, po katerem popkultura ni bila nikoli več enaka: Beatli v šovu Eda Sullivana Foto:
Trenutek, po katerem popkultura ni bila nikoli več enaka: Beatli v šovu Eda Sullivana Foto:
Michael Jackson
Michaelu Jacksonu nikoli ni bilo moč očitati, da ne zna plesati. In samo zelo karizmatičen človek je lahko prepričal ljudi, da je pod prekratkimi hlačami moderno nositi bele nogavice.

Na prvo mesto so postavili 9. februar 1964, ko je skupina The Beatles gostovala v TV-šovu Eda Sullivana. Ob tem so zapisali: "To je bil najbolj revolucionaren večer v svetu glasbe. Vsi, ki so gledali oddajo, so začutili, da se bo nekaj zgodilo. To je bil trenutek, ko je rock'n'roll postal del svetovne kulture." Beatli so odpeli pet pesmi (v tem vrstnem redu): All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Her Standing There in I Want To Hold Your Hand. Gledalo jih je 73 milijonov ljudi.

Na drugem mestu seznama najdemo 11. avgust 1973, takrat je v svojem stanovanju v Bronxu Coool DJ Herc izumil hip-hop. Z današnjega zornega kota se zdi stvar popolnoma preprosta, glasbenik je ob instrumentalni podlagi ponavljal imena svojih prijateljev.

1999 - črno leto za glasbene založbe
Tretje mesto je pripadlo 1. juniju 1999, ko je pričel delovati Napster, spletni servis za izmenjavo datotek. Po tem je prodaja "glasbe" pričela drastično upadati.

Zgodovino so krojili še Cobain, Dylan, Stonesi in Jackson
In koga še najdemo na lestvici? Spomnili so se dneva, ko je Kurt Cobain kupil šibrovko, pričetka delovanja MTV-ja in dneva, ko je Dr.Dre prvič slišal Eminema kot freestylerja. Med dogodke, ki so zaznamovali sodobno glasbo, so pri Blenderju visoko uvrstili dan, ko je MTV prikazal videospot Billie Jean, dan, ko je Bob Dylan odšel iz Minnesote, na devetem mestu je pristal dan, ko je Keith Richards ustvaril riff pesmi (I Can't Get No) Satisfaction, med deseterico pa najdemo tudi noč, ko so odprli newyorški disko Studio 54.