Desetčlanska zasedba Mala mestna muzika. Foto: Cankarjev dom/Špela Šivic
Desetčlanska zasedba Mala mestna muzika. Foto: Cankarjev dom/Špela Šivic

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) se bo v okviru abonmaja Glasbe sveta koncert odvil drevi ob 20.30. Mala mestna muzika bo poslušalstvo popeljala na glasbeni sprehod po obrobju Slovenije, kot ga še ne pozna. Repertoar sestavljajo namreč uglasbene pesmi Vlada Žabota v razkriškem narečju, naslovljene Žalostinke po razkriško, piše v napovedi.

"Izurjen manjši orkester, na čelu katerega sta pevca Brina Vogelnik in Metod Banko, pretkano povezuje besedila z novo glasbo, ki deluje lirično, baladno, nekoliko groteskno in predvsem nostalgično. Malo mestno muziko lahko nedvomno štejemo med najboljše slovenske glasbene stvaritve zadnjih let," so še zapisali v CD-ju.

Zgoščenka Mala mestna muzika: Žalostinke po razkriško je izšla 1. oktobra 2021. Foto: ZKP RTV Slovenija
Zgoščenka Mala mestna muzika: Žalostinke po razkriško je izšla 1. oktobra 2021. Foto: ZKP RTV Slovenija

Bend, ki ga sestavljajo stari glasbeni prijatelji
Ob omenjeni trojici so v zasedbi še Jelena Ždrale (violina), Andrej Zupan (klarinet), Tanja Pirc (mandolina), Tina Pančur (čembalo), Brane Matošec Bizjak (kitara), Tomaž Guček (harmonika) in Nino de Gleria (kontrabas).

Rudi Pančur je bil dolgoletni glasbeni urednik Prvega programa Radia Slovenija, zdaj pa deluje kot režiser zvoka. Ko je bil še urednik, mu je Vlado Žabot prinesel pesmi, natisnjene v skripti pod naslovom Žalostinke po razkriško. Takrat ni niti sam vedel, kaj bi z njimi – nikakor jih ni imel namena uglasbiti, morda predstaviti kot literarni nokturno, je povedal za Dnevnik.

"V preobilici dela sem pozabil nanje, in ko sem jih spet našel, sem jih prebral, tudi pod vtisom, da sem kot urednik zamočil, ter bil naravnost presunjen," je dejal. In dodal, da se je tako odločil, da jih uglasbi in sestavi zasedbo, ki jih bo izvedla.

Izhajanje iz ustnega izročila obmejnega območja
Pesmi so zbrane na zgoščenki, ki jo je ZKP RTV Slovenija izdal v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija. Plošča prinaša cikel desetih glasbeno-poetičnih zgodb, ki se v tematskem in motivnem pogledu zvečine naslanjajo na izvirno ustno izročilo tega slovenskega obmejnega območja, ki so ga zaznamovali madžarski in hrvaški, v manjši meri pa tudi nemški jezikovni vplivi, so zapisali pri založbi.

Tukaj lahko prelistate knjižico,
ki spremlja zgoščenko.

Simona Moličnik, urednica uredništva Prvega programa Radia Slovenija, je ob tem dodala: "Vsaka pesem zase učinkuje kot zvočni roman, dramaturgijo cikla pa usmerjata vodilna življenjska motiva: ljubezen in minljivost. Izhajata iz Mure in se vanjo spet vrača. Med prebivalci mejne vasi Razkrižje sta se udejanjala, kot pripovedujejo Žalostinke po razkriško."

"Takšne snovi se nabirajo v ljudeh. V vsakem človeku posebej. Ampak 'čarovnija' se zgodi le takrat, ko se sestanemo. Takrat zaživijo. Tudi od tistih od prej. In takrat smo mi – mi," pa je sveži album opisal Rudi Pančur.

Mala mestna muzika: Žalostinke po razkriško