Paul McCartney, John Lennon in Lennonov sošolec z umetniške akademije Stuart Sutcliffe so bili med strankami njegovega kluba Jacaranda, ki ga je odprl leta 1957. Foto: AP
Paul McCartney, John Lennon in Lennonov sošolec z umetniške akademije Stuart Sutcliffe so bili med strankami njegovega kluba Jacaranda, ki ga je odprl leta 1957. Foto: AP

"Danes je umrl naš ustanovitelj in človek, ki je odkril Beatle. Allan Williams, pogrešali te bomo," so sporočili iz liverpoolskega kluba Jacaranda. V klubu, ki ga je Williams odprl leta 1957, so na Twitterju še zapisali, da so po njegovi zaslugi v središču liverpoolske glasbe že skoraj 60 let.

Prelomna leta v Hamburgu
V letih 1960 in 1961 je Williams fantom skupine The Beatles priskrbel prve nastope v Veliki Britaniji, pa tudi v Hamburgu, kjer je skupina ostala nekaj let. Prav v tem odločilnem obdobju so glasbeniki našli svoj prepoznavni glasbeni izraz.

Njihove poti so se prekrižale, ko so se Paul McCartney, John Lennon in Stuart Sutcliffe (Lennonov sošolec z umetniške akademije) zadrževali v Jacarandi. Williamsa so vprašali, ali lahko nastopijo v klubu, kar jim je dovolil, vendar jim je najprej zaupal okrasitev kluba. Vendar za njihov preboj je bil v resnici pomembnejši drug liverpoolski klub Cavern.

Razhod poti in pogodba z Epsteinom
Potem ko jim je Williams priskrbel nastope na drugih liverpoolskih prizoriščih, jih je leta 1960 s kombijem odpeljal v Hamburg. Leto pozneje so se njihove poti z Lennonom, McCartneyjem, Georgeem Harrisonom, Petom Bestom in Sutcliffom razšle. Naslednji januar je zasedba, zdaj že brez Sutcliffa, podpisala petletno pogodbo z Brianom Epsteinom in začela se je njihova pot mednarodne slave.

Williams je spomine na svoje obdobje z Beatli pozneje zapisal v spominih z naslovom Allan Williams: The Man Who Gave The Beatles Away. "Vesel sem, da sem bil tam v šestdesetih letih, ko se je vse začelo," je leta 2010 dejal za Liverpool Echo. "Vedno sem bil ponosen na Beatle, pa tudi ponosen in vesel, da sem bil delček zgodbe najslavnejše skupine na svetu."