Ivo Pogorelić s samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen. Foto: Cankarjev dom/Malcolm Crowthers
Ivo Pogorelić s samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen. Foto: Cankarjev dom/Malcolm Crowthers

Veliki pianist Ivo Pogorelić (1958) je začel igrati klavir pri sedmih letih, pet let pozneje je že bil na poti v Moskvo in pozneje tudi diplomiral na tamkajšnjem konservatoriju. Leta 1976 je začel intenzivno študirati pri priznani gruzijski pianistki Alizi Kezeradze, s katero je bil nato tudi poročen od leta 1980 do njene smrti v letu 1996.

V več pogledih prelomno leto 1980
10. Chopinovo mednarodno klavirsko tekmovanje leta 1980 v Varšavi, kjer je bil iz nikoli v celoti pojasnjenih razlogov izločen pred zadnjim krogom, ga je izstrelilo naravnost v orbito vrhunskega pianizma. Dogodek je razburkal svetovno glasbeno javnost, ob izjemni pozornosti zaradi nekonvencionalnih poustvaritev, osupljive tehnike in inovativnega pristopa k interpretaciji je Pogorelić pridobil ugled tudi kot pianist izjemnih zmožnosti in predvsem sodobnega duha. S tekmovanja se je v zgodovino zapisal tudi protesten odhod članice žirije Marthe Argerich, ki je mladega pianista oklicala za genija.

Vzpostavitev novih standardov pianistične interpretacije
Pogorelić je že leta 1981 s prvim nastopom v Carnegie Hall v New Yorku začel zmagovito koncertno pot po številnih svetovno znanih glasbenih odrih. "Njegova drznost v odkrivanju novih razsežnosti glasbenega izraza se uresničuje v pianizmu visoke estetske vrednosti; ob tem je z evokativnimi poustvaritvami določil nove standarde pianistične interpretacije ter razširil obzorja razumevanja klavirske literature. Več kot štiri desetletja muziciranja so z doslednimi umetniškimi merili prinesla dosežke, ki jih cenita tako občinstvo kot kritika," so zapisali v Cankarjevem domu.

"Življenje, kakršno živim že dolga desetletja, je zelo urejeno in zelo vojaško. V njem ni nobene svobode. Niste pričakovali takšnega odgovora?" je povedal lani za oddajo Nedeljski gost na Valu 202 v pogovoru z Nino Zagoričnik. (Posnetku pogovora lahko prisluhnete spodaj.) Foto: Cankarjev dom/Bernard Martinez

V tej sezoni v celoti Chopinu posvečen program
O Pogorelićevem muziciranju so v Cankarjevem domu zapisali še, da ob "negovanju duha evropske kulturne tradicije, oplemenitenem z izvirnim umetniškim prispevkom, na odrih Evrope, Severne in Južne Amerike ter Daljnega vzhoda še danes podaja ključna dela solistične in koncertne klavirske literature. Impresivnemu repertoarju nenehno dodaja nove skladbe, v zadnjih letih pa se je osredotočil na obsežne klavirske cikle Schumanna, Brahmsa, Debussyja, Ravela, Rahmaninova in Stravinskega, pa tudi Chopina."

Leta 2012 je nastopil v Mariboru s simfoničnim orkestrom Zagrebške filharmonije pod vodstvom ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK).

Pogorelićeva koncertna sezona 2021/22 pa vključuje koncerte na evropskih in severnoameriških odrih, kjer bo spored v celoti posvečen skladbam Frederica Chopina. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bo nastopil 15. maja ob 20. uri.

Ivo Pogorelić