Foto:
Foto:
Roger Waters
Bo Roger Waters še kdaj kakšno skladbo napisal tudi za skupino Pink Floyd? Foto: EPA

Operi Ca Ira, ki jo je Waters ustvarjal od leta 1989, bomo prvič lahko prisluhnili 27. septembra, ko bo izšel posnetek z ekipo priznanih opernih pevcev basbaritonistom Brynom Terfelom, sopranistom Yingom Huangom in tenoristom Paulom Grovesom.

Vez s Puccinijem
Prva operna kompozicija Rogerja Watersa naj bi rahlo spominjala na glasbo italijanskega mojstra oper Giacoma Puccinija, v kateri je Waters pri pisanju glasbe za opero, ki se dogaja v času francoske revolucije, večkrat poiskal navdih.

Watersa pa pri Pucciniju ni prevzela le glasba, temveč tudi vsebinska plat nekaterih njegovih del. Rocker, ki se je v svojih skladba večkrat dotaknil tematike vojne, policijske države, političnega nasilja, zlorabe oblasti ter povezave med denarno in polčitično močjo, je tako izpostavil Puccinijevo opero Tosca, ki se dogaja v policijski državi.

Predelava za angleški trg
Izvirni libreto opere Ca Ira je delo francoskega pisca skladb Etienna Roda-Gila, vendar pa so pri Sonyju Watersa zaprosili, da bi prvotno besedilo priredil za angleško govoreči trg. Tako je Roger Waters poleg pisanja glasbe na novo zapisal tudi dramatično zgodbo o kralju Ludviku Kapetu, Mariji Antoinetti in gorečih francoskih revolucionarjih.

Večplastno odrsko delo
Po Watersovih načrtih naj bi dogajanje na odru popestrili številni posebni zvočni in svetlobni učinki, zgodbo pa naj bi po vzoru cirkuških predstav obogatile tudi vloge igralcev, ki na odru ne bodo zapeli. Kdaj bomo lahko to kompleksno predstavo videli v živo, pa še ni jasno, saj datum krstne odrske postavitve še ni določen. Prva koncertna izvedba opere pa bo novembra v Rimu.