Patricija Avšič (2008) med tekmovanjem na Madžarskem. Foto: Matej Avšič
Patricija Avšič (2008) med tekmovanjem na Madžarskem. Foto: Matej Avšič

Tekmovanje, ki nosi ime po madžarskem violinistu Jenu Hubayu (1858–1937), je potekalo štiri dni v začetku tega meseca v Miskolcu na Madžarskem pod pokroviteljstvom Fesztival Akademia Budapest. Sodelujoči violinisti so bili razporejeni v štiri starostne kategorije, tekmovanje pa je potekalo v dveh etapah.

Napoved zelo uspešne kariere koncertne solistične glasbenice
Patricija Avšič
je osvojila absolutno prvo mesto v svoji starostni kategoriji, ki je sicer druga najmlajša kategorija. Na tekmovanju so podelili še tri posebne nagrade najobetavnejšim violinistom, eno je prejela zmagovalka najstarejše kategorije, preostali dve pa slovenska violinistka. Posebni nagradi, ki ju je prejela, sta solistični koncert v Budimpešti s spremljavo orkestra in samostojni koncert v okviru omenjenega festivala, je sporočil dirigent Marjan Grdadolnik.

Komisijo, ki je odločala o zmagovalcih, je sestavljalo devet priznanih violinistov in profesorjev violine iz devetih držav. Po besedah dirigenta Grdadolnika je komisija Patriciji Avšič napovedala zelo uspešno kariero koncertne soloviolinistke.

Izbira zahtevne Ravelove rapsodične skladbe
Na sklepnem koncertu so najprej nastopili nagrajenci posameznih kategorij. Slovenski violinistki je – čeprav je bila v drugi najmlajši skupini – pripadla čast, da je nastopila zadnja. Odigrala je zelo zahtevno skladbo francoskega skladatelja Mauricea Ravela, naslovljeno Tzigane.


Videoposnetek nastopa Patricije Avšič na sklepnem koncertu: