Foto: TiC Štanjel
Foto: TiC Štanjel

Okoljski znak Green Key oziroma Zeleni ključ je vodilni standard za odličnost na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji in pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroga merila, gostom pa zagotavlja, da z izbiro takšnih obratov neposredno pripomorejo k varovanju okolja.

"Kot nosilci tega znaka vzdržujemo visoke okoljske standarde, kar dokazujemo z izpolnjevanjem strogih meril Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo," pravi strokovna sodelavka za turizem na ORI Krasa in Brkinov, Helena Kosmina.

S pridobitvijo znaka je ORA Krasa in Brkinov, ki grad upravlja, dobila priznanje za odličnost na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja, obenem pa tudi zavezo za skrb za okolje in vpeljevanje trajnostnih ukrepov v celotnem objektu gradu.

"Že dlje časa spodbujamo svoje ponudnike, da pridobijo trajnostne certifikate. Teh imamo zdaj deset. Še posebej pa smo zadovoljni, ker sta Kras in Brkini z Gradom Štanjel pridobila prvi trajnosti znak v destinaciji za atrakcijo oziroma znamenitost," je povedala vodja destinacije Kras in Brkini, Katja Kralj.

Zeleni ključ je okoljski znak, ki ga je prostovoljno pridobilo že več kot 3200 različnih turističnih obratov v 65 državah. Številčni družini Zelenega ključa se je na Krasu in v Brkinih v poletnih mesecih pridružila tudi nastanitev Hiša posebne sorte iz Kodretov, iz občine Komen, v dolini reke Branice.