Med nominiranci za 'izgubljenega bookerja' je tudi Iris Murdoch, ki je 'rednega Bookerja' prejela leta 1978. Foto:
Med nominiranci za 'izgubljenega bookerja' je tudi Iris Murdoch, ki je 'rednega Bookerja' prejela leta 1978. Foto:
Salman Rushdie: Midnight's Children
Najuspešnejša knjiga zgodovine podeljevanja nagrade man booker so Rushdiejevi Otroci polnoči, ki so bili izbrani tudi za najboljšo knjigo ob 25. in 40. obletnici podeljevanja te nagrade.

Zaradi spremenjenih pravil podeljevanja nagrade man booker, ki so priznanje za pretekle dosežke spremenila v priznanje za 'tekočo literarno produkcijo', se namreč v tekmovanje nikakor niso mogli uvrstiti romani, izdani leta 1970. Štirideset let pozneje bo ta krivica popravljena. Seznam nominirancev je pravzaprav prestižen. Na njem je navsezadnje tudi Iris Murdoch, ki je bookerja prejela leta 1978, ko je prepričala z romanom The Sea, The Sea (Morje, morje), zgodbo o dramatiku, ki ga mučijo mnogotere obsedenosti. Kot je to pri Murdochovi v navadi, se tudi tokrat nominirano delo ubada z anomalijami duševnosti. V romanu A Fairly Honourable Defeat (Dokaj časten poraz) je namreč v ospredje postavila moža, ki psihološko manipulira s svojimi prijatelji.

Ruth Rendell, ljubitelja vohunskih in zgodovinskih zarot Lena Deightona, pa tudi Muriel Spark, Susan Hill, Reginalda Hilla, Margaret Laurence in druge. Bookerja za leto 1970 bodo podelili maja.

Najuspešnejši 'bookerjevec' Salman Rushdie
V zgodovini podeljevanja nagrade man booker, ki sega do leta 1969, so že dvakrat prej podelili posebno nagrado. Ob 25. obletnici podeljevanja nagrade so 'izdali' bookerja vseh bookerjev, ob 40-letnici pa najboljšega bookerja. Obe nagradi sta šli v iste roke. Salman Rushdie si ju je prislužil z romanom Midnight's Children (Otroci noči). Roman o transformaciji Indije iz britanske kolonije v neodvisno državo je sicer 'normalnega' bookerja prejel leta 1981.