Tretji del Cameronove znanstvenofantastične epske sage sledi Avatarju iz leta 2009 in nadaljevanju Avatar: Pot vode iz leta 2022. Foto: EPA
Tretji del Cameronove znanstvenofantastične epske sage sledi Avatarju iz leta 2009 in nadaljevanju Avatar: Pot vode iz leta 2022. Foto: EPA

Disney dogodek namenja predstavitvi svojih ključnih projektov prihodnjih let, med katerimi je bila posebna pozornost namenjena prav Avatarju – zlasti po tem, ko je ob glavnih igralcih Zoe Saldana in Samu Worthingtonu zbrane nenapovedano pozdravil Cameron, režiser prvih dveh filmov franšize, pa tudi legendarnih filmskih uspešnic, kot sta Terminator in Titanik.

Pandora, kakršne še ne poznamo: Nova bitja in kulture
Naslov naslednjega filma, katerega premiera je napovedana za 19. december leta 2025, je Avatar: Fire and Ash (Avatar: Ogenj in pepel), kot obljublja režiser, pa bo prinesel nove kulture, prizorišča in bitja. "Spoznali boste veliko več Pandore, planet, kot ga do zdaj še niste videli," njegove besede navaja BBC.

Sorodna novica Avatar: Pot vode

Z obiskovalci še ni želel deliti posnetkov filma, pokazal pa je upodobitve likov na nebu, obdanih z ognjem. "Novi film ne bo nekaj, kar pričakujete, ampak vsekakor to, kar hočete," je Cameron povedal občinstvu. Napovedal je nov lik, ki ga bodo gledalci "zelo radi sovražili".

Tretji Avatar bo torej v kinematografe prišel 16 let po premieri prvega Cameronovega potepanja na Pandoro, ki je s svojo neokrnjenostjo in barvitostjo osvojila občinstvo po svetu.

Leta 2022 je dobil film nadaljevanje s podnaslovom Pot do vode. "Z Avatarjem sem hotel ustvariti znano vrsto pustolovščine v neznanem okolju, zasnoval sem klasično pripoved o prišleku na tuji zemlji in v tuji kulturi v nezemeljskem svetu," je o osnovni zamisli pred leti ob premieri prvega filma povedal Cameron. Film Avatar: Pot vode je stal 350 milijonov dolarjev, več deset milijonov pa je šlo za promocijo. Oba Avatarja sta doživela tudi izjemen uspeh v kinematografih. S pomočjo izjemne domišljije in posebnih učinkov je Avatar postavil številne filmske mejnike, ne le v finančnem smislu.

Lindsay Lohan in Jamie Lee Curtis se vračata za Odštekani petek
Disney je na srečanju predstavil še nadaljevanje za Odštekani petek – predstavili sta ga igralki Lindsay Lohan in Jamie Lee Curtis, zvezdnici prvega filma, ki sta ob tem poželi stoječe ovacije. Tudi nadaljevanje Odštekanega petka prihaja v kinematografe prihodnje leto. Po besedah Jamie Lee Curtis bo nadaljevanje zgodbe o materi in hčerki, ki zamenjata telesi, še "bolj zabavno in čustveno".

Kot v seriji bo tudi film The Mandalorian and Grogu sledil medgalaktičnemu lovcu na glave, ki je na begu z malim pripadnikom iste vrste nezemljanov kot Yoda po imenu Grogu. Foto: IMDb
Kot v seriji bo tudi film The Mandalorian and Grogu sledil medgalaktičnemu lovcu na glave, ki je na begu z malim pripadnikom iste vrste nezemljanov kot Yoda po imenu Grogu. Foto: IMDb

Odštekani petek temelji na romanu Mary Rodgers iz leta 1972 – prvo ekranizacijo je dobil že leta 1976, v filmu pa sta takrat zaigrali Jodie Foster in Barbara Harris.

Grogu gre na velika platna
Svoj trenutek je na konvenciji v Kaliforniji dobil tudi nov film iz naslova Vojne zvezd. Naslov mu bo The Mandalorian and Grogu, izvršni producent Dave Filoni pa je napovedal, da s tem kultno franšizo vračajo na veliko platno. Produkcija filma, v katerem bo igral Pedro Pascal, se je menda začela pred nekaj tedni, premiera pa je napovedana za maj 2026. Film bo režiral Jon Favreau.

Med projekti, ki so jih še napovedali, so Neverjetni 3, pa tudi nova poglavja franšize Ledeno kraljestvo.