Drago Gajo, leta 1950 rojeni Ljubljančan, je na bobnih spremljal že številne džezovske mojstre, tako iz Slovenije in Evrope, kot zibelke džeza, ZDA. Foto: Jazz club Gajo
Drago Gajo, leta 1950 rojeni Ljubljančan, je na bobnih spremljal že številne džezovske mojstre, tako iz Slovenije in Evrope, kot zibelke džeza, ZDA. Foto: Jazz club Gajo
Big Band DOM
Big Band DOM predstavlja svojo drugo ploščo Moj Piran, komaj leto dni po prvencu Doin' Basie's Thing. Foto: Big Band DOM
Slovenska jazz scena
V 15 letih je v Jazz clubu Gajo nastalo 115 televizijskih oddaj Slovenska jazz scena. Foto: MMC RTV SLO

Zdi se, kot da smo se komaj včeraj pogovarjali z velikim ljubiteljem džeza Dragom Gajom, ko je ta s svojim klubom praznoval 13-letnico delovanja. A od tega sta že dve leti in lastnik kluba namerava 15-letnico praznovati v prav taki družbi kot pred dvema letoma.

Ob rojstnem dnevu kluba, za katerega sam pravi, da je prvo in edino društvo v javnem interesu na področju kulture pri promociji slovenske džezovske ustvarjalnosti in slovenske literature, bo danes ob 21.30 mogoče prisluhniti koncertu Big Banda DOM pod vodstvom Braca Doblekarja in pevke Nine Strnad.

Z Doblekarjem, nekoč članom skupin September in Hazard, sodeluje Gajo že dolga leta in njegovemu big bandu priskoči na pomoč tudi kot bobnar. "S prijateljem Doblekarjem se poznava že 30 let, in ko me je poklical, da bi mu pomagal, sem takoj privolil. Privolil zato, ker sem poznal njegovo pedagoško delo z mladimi pri vzgoji in razvoju slovenske džezovske ustvarjalnosti. Big band DOM z mlado pevko Nino Strnad je Doblekarjevo delo, in na to smo Slovenci lahko ponosni," pravi Gajo.

V času delovanja, torej med letoma 1994 in 2009, je Jazz club Gajo uresničil več kot 3.000 koncertov in drugih kulturnih prireditev, v njem pa je bilo posnetih 115 televizijskih oddaj Slovenska jazz scena. A uresničevanje programa ni potekalo povsem tekoče, tudi zaradi ves ta čas nerešenih prostorskih težav, ki še danes niso urejene. "Trenutno čakamo na dokončno odločitev vrhovnega sodišča, ki se bo moralo opredeliti do našega primera kot unikatnega društva v javnem interesu na področju kulture in le tega, upajmo, tudi obvarovati pred ozkimi, privatno-kapitalskimi interesi."

Od kod finančna sredstva?
Glavna oziroma edina financerja kluba sta ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, ki prispevata 70.000 evrov letno. "Ko odštejemo 40.000 evrov iz naslova najemnin in drugih obratovalnih stroškov, nam ostane 30.000 evrov za realizacijo 150 prireditev! Seveda brez posojil in osebnih prihrankov ne bi šlo in tudi ne bo šlo v nedogled, če upoštevamo to, da potrebujemo za redno obratovanje približno 120.000 evrov letno," pojasnjuje Drago Gajo.

Petkov koncert bodo pospremili tudi s predstavitvijo nove plošče Moj Piran, ki je izšla pri ZKP RTV Slovenija. To je že druga zgoščenka Big Banda DOM, in kot nam je pojasnil Gajo, gre za znani Tangerine, "ki je z odličnim slovenskim tekstom Milana Dekleve dobil novo preobleko in še boljšo vokalno interpretacijo v izvedbi Nine Strnad." Poleg plošče pa bodo postregli tudi z nekaj inštrumentalnimi skladbami iz na novo nastajajočega repertoarja.