Lord Byron in drugi častilci svobodne ljubezni naj bi bili prave pošasti, ki so na koncu razmišljali le še o tem, kako bi kakšno žrtev ukradli prijeteljem. Foto:
Lord Byron in drugi častilci svobodne ljubezni naj bi bili prave pošasti, ki so na koncu razmišljali le še o tem, kako bi kakšno žrtev ukradli prijeteljem. Foto:
Percy Bysshe Shelley
Do zdaj je veljalo, da je bila Claire Clairmont do konca življenja zvesta Shelleyju oziroma da je o njem vedno govorila le dobro. Šele na novo odkrito pismo razkriva, da je tudi njega obtoževala 'grehov' mladih romantikov.

"Pod vplivom doktrine in vere v svobodno ljubezen sta se prva pesnika Anglije pred mojimi očmi spremenila v ... pošasti." To je droben izsek iz na novo odkritega pisma Claire Clairmont, ki je na stara leta besedno obračunala z očetom svoje nezakonske hčerke Lordom Byronom in tudi z možem svoje polsestre pesnikom Percyjem Bysshejem Shelleyjem; sicer tudi od zadnjega naj ne bi bila popolnoma nedotaknjena. V pismu, ki ga je med raziskovanjem za svojo knjigo Young Romantics (Mladi romantiki) v newyorški Javni knjižnici (Public Library) odkrila Daisy Hay, Clairmontova med drugim še piše, da so "častilci svobodne ljubezni ne le prežali eden na drugega, ampak so tudi bili sposobni življenje drugih spremeniti v pekel."

Svojega lova na nevarno ljubezen pa pač ne omeni
Claire Clairmont je že vedela. Potem ko se je 18-letna zapletla v razmerje z Byronom, se je je ta hitro naveličal. Vseeno je k sebi vzel njuno nezakonsko hčer. Pravzaprav je ni vzel, ampak jo je kot dokaz ljubezni, ki zanj ni več obstajala, zaprl v samostan. Allegra je umrla, stara komaj pet let. Vendar pa ne gre za vse kriviti le Byrona. Čeprav na začetek vsega zla Clairmontova postavi prav 'doktrino svobodne ljubezni', Byronov biograf Michael Holroyd poudarja, da dekle ni bilo brez madeža. Prav ona je namreč 'zasledovala' Byrona, tudi še ko je bilo jasno, da jo je on zapustil. Kljub temu sam o sebi piše, kot da ni kriva prav ničesar.

In kaj je bilo s Shelleyjem
Posebno odkritje je pismo tudi zaradi napada Claire Clairmont na Shelleyja. Kot je za Guardian povedal strokovnjak za Shelleyja Kelvin Everest, so bili do zdaj znani le zapisi, v katerih je Clairmontova Shelleyja zagovarjala in mu izrekala podporo. Zelo nenavaden je bil sicer celoten odnos med Clairmontovo in Shelleyjem. Zadnji se je sicer poročil z njeno lepo polsestro Mary Shelley, Clairmontova pa je z njima živela skoraj celoten čas trajanja njune poroke. Menda se je s Shelleyjem zapletla tudi sama in govorilo se je tudi o njunem otroku.

Kakor koli že, ne glede na njeno očitno zelo svobodno življenje v mladosti, se je Claire Clairmont pozneje spreobrnila v katoličanko in se začela zavzemati za bolj puritansko moralo. Zato se ji je tudi zdelo potrebno, da skoraj pol stoletja po romanci z Byronom še enkrat obračuna z njim in v to lamentacijo pritegne še Shelleyja.