Benka je pred kratkim v mestni hiši odprla fotografsko razstavo Obrazi sveta, zdaj pa predstavlja še avtobiografijo. Foto: MMC RTV SLO
Benka je pred kratkim v mestni hiši odprla fotografsko razstavo Obrazi sveta, zdaj pa predstavlja še avtobiografijo. Foto: MMC RTV SLO
Benka Pulko o svoji Pocestnici

Benko Pulko poznamo - to je Slovenka, ki se je po skoraj šestih letih na motorju domov vrnila z več kot 180 tisoč prevoženimi kilometri, 75 prepotovanimi deželami in izkušnjami z vseh sedmih celin sveta "pod pasom". V Guinessovo knjigo rekordov se je vpisala z najdaljšim ženskim potovanjem z motorjem (glede na čas in prevožene kilometre, s prvim neprekinjenim solopotovanjem z motorjem po vseh sedmih celinah sveta ter s prvo vožnjo ženske na motorju po Savdski Arabiji.

Na pot se je takrat podala sama, a zdaj pravi, da sprejema sopotnike: podobo sveta s sovoznikovega sedeža ponuja njena nova knjiga, Pocestnica, ki jo je avtorica naslovila "življenjski potopis".

Najbolje razmišlja na Filipinih
Pulkova je imela pri izbiri naslova za svojo drugo knjigo veliko težav. Ko po mesecih tuhtanja še vedno ni našla pravega, se je odpravila na Filipine, kjer ji je na avtobusu, ki je vozil po neurejenih filipinskih cestah, na misel prišel naslov Pocestnica. To pomeni, da veliko časa preživi na cesti.

Vse je v podrobnostih
Pulkova je na predstavitvi knjige v okviru Knjižnega sejma povedala, da se je pisanju popolnoma povetila. Med pisanjem o Afriki je nosila afriška oblačila, ko je pisala o Aziji je imela v svoji bližini predmete, ki si jih je domov prinesla iz tistega konca sveta, ko je razmišljala in zapisovala spomine iz svojega otroštva pa si je kupila pecivo, ki ga je rada jedla kot otrok. Poudarila je, da ji v kontekstu s knjigo ni bilo prav nič naporno in da ima še veliko za povedati o svojem življenju, tako da lahko pričakujemo še tretjo knjigo.

Na priloženem videoposnetku si oglejte še, kako je pisateljica svoj projekt opisala sama in prisluhnite njenim načrtom za bližnjo prihodnost.

Benka Pulko o svoji Pocestnici