Brina Svit osvaja Evropo. Foto:
Brina Svit osvaja Evropo. Foto:
Brina Svit: Moreno
Brino Svit je pod svoje okrilje vzela francoska založba Gallimard. Foto: Gallimard

Morda se je Svitova za francoščino odločila tudi zaradi vsebine svojega novega dela. Kateri jezik bi bil lahko primernejši za zapis prave ljubezenske zgodbe kot ravno francoski? Preden se je usedla za računalnik, se je namreč Brina Svit odločila, da tokrat napiše zares pravo ljubezensko zgodbo.

Beg pred sentimentalnostjo
Pripoved, izid slovenskega prevoda pri Mladinski knjigi načrtujejo aprila, nas popelje v ljubezenski vrtinec para, ki se zaveda, da ga je ljubezen tako "zacoprala", da mora uiti temu uroku. Spet želita vstopiti v običajno življenje, osvobojeno "sentimentalnega kiča". Sentimentalnost še stopnjuje okolje dogajanja. Del romana se dogaja na Bledu, katerega ljubki otoček sredi jezera skoraj vsak Slovenec povezuje z romantiko in začetki ljubezenskega popotovanja.

Posebej junakinja novega dela Brine Svit "ne mara sentimentalne šare, domovine, hribov, Triglava, jezera, otočka, cerkvice. Če ostane na Bledu, je to predvsem zato, ker je spoznala nekega v redu tipa in se zapletla z njim v zelo odkrito razmerje".

Ljubezen nikoli ne pride iz mode
Kljub nešteto ljubezenskim zgodbam, ki so v nekaj tisočletjih zgodovine človeške civilizacije tešile lakoto po uživanju v romantiki, se tudi sodobni pisatelji kljub večni grožnji, da bodo nehote posnemali že preizkušene vzorce romatičnega pisanja, vedno znova posvečajo ljubezni. Na kakšen način se je Brina Svit lotila te kočljive teme, bomo torej kmalu spoznali tudi Slovenci. Roman namreč že prenaša v slovenski jezik. Pod katerim naslovom ga bomo našli, pa je za zdaj še skrivnost.

Brina Svit je ena od maloštevilnih slovenskih literatk, ki jim je prepoznavnost uspelo zgraditi tudi v tujini. Njen uspeh v Franciji najbolje ilustrira to, da je pisateljico pod svoje okrilje vzela založba Gallimard, ki dela Brine Svit izdaja v svoji elitni zbirki La blanche. Pisateljica, ki že nekaj let živi v Franciji, se je po sprehodu v deželo sentimentalnosti posvetila tangu. Lotila se je namreč tudi že nove knjige, ki bo razkrivala skrivnostni svet tanga. Delovni naslov romana je Chef d'oeuvre (Mojstrovina).