Captain America je odložil masko, da bi se predal, pobral pa jo je eden izmed njegih sodelavcev. Ali to pomeni, da stripa še ni konec? Foto: Uradna stran stripa
Captain America je odložil masko, da bi se predal, pobral pa jo je eden izmed njegih sodelavcev. Ali to pomeni, da stripa še ni konec? Foto: Uradna stran stripa
Captain America
Captain America je bil simbol upornika proti ameriških nasprotnikom.

Stripovskega junaka so pokončale na stopicah sodišča, kamor je svoje orožje nameril ostrostrelec. Joe Simon, eden od dveh ustvarjalcev stripa s Captainom Americo v glavni vlogi, je junakovo smrt že obžaloval, saj naj bi bil zdaj težek čas in bi ga ZDA potrebovale.

Junaka sta Simon in Jack Kirby ustvarila leta 1941, da bi z njim pomagala spodbujati patriotizem med 2. svetovno vojno. Junaka pa so sprejeli tudi drugod po svetu, saj so stripe z njegovo podobo prodajali v 75 državah, njihova naklada pa je dosegla 200 milijonov.

Državljansko vojno je treba končati
Zadnje junakove akcije so zbrane v posebni izdaji Civil war (Državljanska vojna), v kateri Captain America nasprotuje obvezni registraciji vseh nadnaravnih bitij in celo vodi protiregistracijsko uporniško gibanje. Nasproti mu stoji njegov nekdanji prijatelj Iron Man, in da bi se Captain izognil vladnemu preverjanju, si nadene ime Brett Hendrick. Ker nobeno od gibanj ne popusti v svojih zahtevah, se vojna med njima kar ne konča; Captain America je celo vedno bolj odločen zmagati.

Vrhunec dogajanja je Captainovo spoznanje, da s svojo odločenostjo ogroža civiliste, zato se odloči vdati. Odvrže svojo masko in se vda kot Steve Rogers, ki se je že od nekdaj skrival pod imenom slavnega junaka. Svojemu gibanju naroči vdajo, a ko vstopa na sodišče, ga v hrbet in trebuh trikrat ustreli ostrostrelec.

Življenje po junakovi smrti
Strip pa se ne konča v bolnišnici, v kateri se izteče junakovo življenje, ampak bralci ša naprej spremljajo, kaj se dogaja v junakovem svetu. Pozornost je posvečena predvsem Captainovim prijateljem in njihovemu sprejemanju junakove smrti, ki vodi od besa, žalosti in depresije do sprejetja tega, da Captain živi le še v njihovih mislih.

Ljubiteljem tega ameriškega stripa pa tako dokončnega slovesa od Captaina še ne bo treba vzeti, saj so Marvel Entertainment, založniki stripa, potrdili, da se že pripravlja film, katerega osrednji junak bo prav borec proti Hitlerju in Japoncem ter nasprotnikom demokracije in kapitalizma.