Foto:
Foto:
Mojstrsko fresko Zadnja večerja, ki jo je naslikal Leonardo da Vinci, obišče vedno več ljubiteljev knjige Da Vincijeva šifra.

V Italiji tako tujci iščejo kraje, ki jih v katerem od svojih del omenja Dan Brown, avtor razvpite knjige. Temu trendu so se hitro prilagodili tudi Italijani in organizirali zanimivo Turo angelov in demonov.

Po poteh knjižnih junakov
Udeleženci pohoda obiščejo točke svetega mesta, ki jih v romanu Angeli in demoni, za katerega je zanimanje po uspehu Šifre strmo naraslo, omenja Brown. Iznajdljivci so že našli besedo, ki dobro označuje novi tip popotništva. Ker popotnike privlačijo posebno kraji, ki jih v knjigah opisujejo pisci kriminalk in knjig o skrivnostnih zarotah, smo sedaj bogatejši za pojem "zarotniški turizem".

Cerkev je iznenada postala muzej
V skladu z opisanimi trendi je v milanski cerkvi St. Maria delle Grazie opaziti vedno več turistov, ki jih religiozni objekt kot trdnjava katoliške vere prav malo zanima. V sakralnem objektu se oglasijo predvsem, da bi videli znamenito freskvo Leonarda da Vincija Zadnja večerja, ki je mesto našla v knjigi da Vincijeva šifra, ki po mnenju katoliških dostojanstvenikov podaja izkrivljeno podobo preroka Jezusa Kristusa.

Kako zelo knjige o nepreverjenih skrivnostih privlačijo ljudi dokazuje tudi podatek, da so se v predbožičnem času kar štiri Brownova dela znašla na seznamu petih najbolj prodajanih leposlovnih knjig.