O romanu z naslovom Tokyo-to Dojo-to Rie Kudan, ki je 17. dobitnica omenjene nagrade, je žirija v utemeljitvi zapisala, da se ji je zdel "tako popoln, da ga je težko kritizirati".

Za sprostitev ustvarjalnega potenciala?
Nagrajenka je na podelitvi nagrade razkrila, da je "izkoristila ves potencial umetne inteligence, da bi napisala to knjigo," piše Euronews. Po njenih besedah je "približno pet odstotkov knjige sestavljenih iz stavkov, ki jih je ustvarila umetna inteligenca".

Dejala je še, da verjame, da ji je programska oprema za generativno umetno inteligenco pomagala sprostiti ustvarjalni potencial. Dodala je, da želi ohraniti "dober odnos" z UI-jem.

Japonska pisateljica je povedala še, da ji je pogosto pogovarjanje z umetno inteligenco (UI) omogočilo, da si je priznala svoje najintimnejše misli, o katerih "ne more govoriti z nikomer drugim".

Dodala je, da so odgovori ChatGPT-ja včasih navdihnili dialoge v romanu, ki se dogaja v namišljeni bližnji prihodnosti, v kateri je UI postal sestavni del vsakdana. V zgodbi sledimo arhitektki, ki v tokijskem parku zgradi stolp, namenjen rehabilitaciji kriminalcev. Avtorica v knjigi raziskuje nelagodje svoje protagonistke zaradi družbene tolerance do tistih, ki kršijo zakon.

Sorodna novica Fotograf razkril, da je nagrajeno delo ustvaril tudi z umetno inteligenco, in zavrnil nagrado

Podeljevalci nagrade se o UI-ju še niso izrekli
Marsikdo ni navdušen nad dejstvom, da je najprestižnejšo nagrado na Japonskem prejel tako napisani roman, saj mnogi to prakso označujejo za moralno vprašljivo in se sprašujejo, ali si avtorica sploh zasluži to lovoriko. Organizacija, ki podeljuje nagrado akutagava, za zdaj še ni komentirala izjav letošnje nagrajenke.

Nagrajena fotografija, ustvarjena z UI-jem
Lani spomladi je berlinski umetnik Boris Eldagsen, prejemnik fotografske nagrade sony world photography awards, zavrnil lovoriko, ki mu jo je prineslo delo Pseudomnesia: The Electrician, saj ga je delno ustvaril z UI-jem. Kot je povedal, je delo prijavil na natečaj kot preizkus, ali so ugledne nagrade, kot je sony world photography awards, pripravljene na UI, s tem pa je želel odpreti tudi razpravo o vlogi UI-ja v fotografiji.

Pisateljica Rie Kudan je ob prejemu nagrade priznala uporabo spletnega orodja ChatGPT