Leta 2018 je bil Gaiman med štirimi nominiranci za
Leta 2018 je bil Gaiman med štirimi nominiranci za "alternativno Nobelovo nagrado". Takrat ga je žirija opisala kot "zvezdo na fantazijskem nebu". V slovenščino so med drugim prevedena dela Pokopališka knjiga, Ameriški bogovi, Nikolikje in Zvezdni prah. Foto: AP

Obtožbe spolnega nasilja so v javnost prišle v podkastu Tortoise Media, ki je izdal štiridelno serijo Mojster: obtožbe proti Neilu Gaimanu (Master: the Allegations Against Neil Gaiman). Dve ženski navajata primere "nasilnih in ponižujočih spolnih odnosov" in sadomazohizma, ki niso bili soglasni; Gaiman naj bi tudi zahteval, da ga kličeta "Gospodar". Ena je bila varuška Gaimanovega otroka, druga pa oboževalka, ki jo je spoznal pri podpisovanju knjig.

23-letna Scarlett je delala kot varuška Gaimanovega sina; zaposlila jo je pisateljeva žena, glasbenica Amanda Palmer. Pravi, da jo je Gaiman napadel februarja leta 2022, le nekaj ur po njunem prvem srečanju, v kopalnici družinskega doma na Novi Zelandiji. Ona je bila stara 22, on pa 61 let.

Gaiman je pozneje za avtorje podkasta komentiral, da sta se s Scarlett takrat v kopalnici soglasno "mečkala" in da sta nato imela tritedensko soglasno spolno zvezo. Scarlett je potrdila, da je zveza res obstajala, da pa je bila v njej brez privolitve podvržena "nasilnim in ponižujočim penetrativnim dejanjem", celo do te mere, da je na neki točki omedlela. Ko ga je prosila, naj neha, "se je smejal in rekel, da moram biti kaznovana; na meni je uporabil pas". Scarlett trdi, da je po izteku zaposlitvene pogodbe morala podpisati tudi dogovor o nerazkrivanju podatkov.

Gaiman je bil tudi soavtor televizijskih priredb dveh svojih del, The Sandman in Dobra znamenja. Foto: AP
Gaiman je bil tudi soavtor televizijskih priredb dveh svojih del, The Sandman in Dobra znamenja. Foto: AP

Druga ženska, ki se v medijih predstavlja zgolj kot K, je Gaimana spoznala kot 18-letna oboževalka njegovih knjig; leta 2003 se je udeležila podpisovanja knjig na Floridi. Ostala sta v stiku, njun odnos pa naj bi postal spolne narave, ko je bila stara 22 let (on je bil v štiridesetih).

Neil Gaiman z Nicole Kidman, Elle Fanning in kostumografinjo Sandy Powell na premieri filma How to Talk to Girls at Parties v Cannesu (leta 2017). Film je nastal po predlogi Gaimanove zanstvenofantastične kratke zgodbe. Foto: EPA
Neil Gaiman z Nicole Kidman, Elle Fanning in kostumografinjo Sandy Powell na premieri filma How to Talk to Girls at Parties v Cannesu (leta 2017). Film je nastal po predlogi Gaimanove zanstvenofantastične kratke zgodbe. Foto: EPA

K je v podkastu pripovedovala o skupnem izletu v Cornwall leta 2007, na katerem naj bi Gaimanu rekla, da si zaradi vnetja mehurja ne želi spolnih odnosov. Kljub temu jo je v spolni odnos prisilil, zaradi česar je "kričala od bolečine". Gaiman je pozneje za podkast komentiral, da to ne drži.

Po razpadu njune zveze leta 2008 sta ostala v prijateljskih odnosih, a K danes pravi: "Z leti sem ugotovila, da so, ko si v štiridesetih, 18-letniki in 20-letniki v tvojih očeh otroci. Ko so debate v zvezi z #MeToo postale bolj jasne, sem dojela, da se je nekaj takega zgodilo tudi meni."

Policija ni ukrepala
K Gaimana ni prijavila policiji, Scarlett pa ga je, in sicer oktobra 2022, osem mesecev po njuni kratki zvezi. Novozelandska policija ni odprla primera in Gaimana ni niti zaslišala, čeprav se je po lastnih besedah ponudil, da se pogovori s preiskovalci.

Scarlett je pred časom prek Instagrama stopila v stik z Rachel Johnson, soavtorico podkasta Tortoise (in sestro Borisa Johnsona), ter ji povedala svojo različico zgodbe. To je bila iztočnica za novinarsko raziskavo in zdaj podkasta, ki, tako avtorji, "raziskuje najbolj siva med sivimi območji v naših spolnih življenjih – področje, kjer je prostor za resnične nesporazume, pa tudi za hude zlorabe".

63-letni Neil Gaiman je svetovno znan kot avtor ali soavtor del The Sandman, Nordijska mitologija, Ameriški bogovi, Dobra znamenja (s Terryjem Pratchettom) in drugih; priljubljen je tudi kot avtor otroške literature. Z Amando Palmer sta svoj razhod javno naznanila leta 2022, že pred tem pa sta bila odkrita glede tega, da imata odprt zakon.