Elfriede Jelinek ni nikomur obljubila, da bo na spletu objavila celoten roman. Kadar koli lahko prekine objavljanje in na koncu roman proda založbi. Foto: EPA
Elfriede Jelinek ni nikomur obljubila, da bo na spletu objavila celoten roman. Kadar koli lahko prekine objavljanje in na koncu roman proda založbi. Foto: EPA
Elfriede Jelinek
Elfriede Jelinek je leta 2004 prejela Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: EPA

Jelinekova se je namreč odločila, da bo roman sproti objavljala na svetovnem spletu. Na pisateljičini osebni strani pod temo Prosa sta objavljeni dve do zdaj dokončani poglavji oziroma 90 strani romana Neid (Zavist). Nekaj podobnega je že počel Stephen King, vendar je bilo njemu treba plačati. Dostop do strani Elfriede Jelinek je brezplačen, vsako citiranje in objavljanje odlomkov pa je prepovedano. Literarni kritiki so nad doslej napisanim navdušeni.

Veliko tem, povezanih v smiselno celoto
Citiranje je prepovedano, nekaj tem, okrog katerih se tokrat vrti pisanje Elfriede Jelinek, pa se seveda sme izdati. Teh tem je zelo veliko in prehode od ene do druge določa asociativni tok, ki vodi avtoričino pisanje. Avstrijsko gospodarstvo, izreki iz Biblije, reklamni slogani in verzi, katerih se poslužuje voditelj avstrijske desničarske svobodnjaške stranke H. C. Strache, ki se skuša "očistiti" svoje politične preteklosti, smrtonosni pohodi proti madžarskim Judom iz leta 1945 ... Vse to so teme, med katerimi bega Elfirede Jelinek, ki pa ji kljub načenjanju različnih tem vedno znova uspe ohraniti koherentnost pisanja. Ravno zaradi te tematske pestrosti, pospremljene z uporabo zelo bogatega izrazja, so kritiki - tako so zapisali v nemškem časopisu Die Welt - tokratno delo Elfriede Jelinek označili za Wortkosmos (besedni kozmos).

Ni nujno, da bo roman zares brezplačen
Odločitev Elfriede Jelinek, da novi roman sproti objavlja na svetovnem spletu, je seveda sprožila ugibanja, zakaj se je pisateljica, ki lahko za vsak roman iztrži zajetno vsoto denarja, odločila za to potezo. Protest proti strategijam oglaševanja njenih del se ponuja kot najverjetnejša razlaga. Seveda pa je še prezgodaj govoriti o tem, da nam bo Elfriede Jelinek svoj roman podarila. Nihče ji ne preprečuje, da bi kadar koli prenehala objavljati in čez nekaj časa celoten roman vendar prodala založbi.