Foto:
Foto:
V Frankfurtu bo tudi ljubljanska županja Danica Simšič.
Letos je poudarek na literaturi arabskih dežel.

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS), enem največjih na svetu, se predstavlja 6.648 založnikov iz 111 držav. Mednje sodijo tudi slovenski založniki in tiskarji, ki se na FKS-ju že od leta 1991 predstavljajo s skupnim nastopom. V okviru skupnega nastopa pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije sodeluje 24 razstavljavcev, od tega 19 založb in pet tiskarn.

Med slovensko in nemško poezijo
Po včerajšnjem zanimivem dogajanju bo na slovenskem razstavnem prostoru zelo pestro še danes. Za četrtek je bila napovedana razprava o slovenski in nemški poeziji, na kateri sta sodelovala slovenska pesnika Uroš Zupan in Aleš Šteger ter nemški pesnik Lutz Seiler, pogovor pa je vodila Urška P. Černe. Sledila je predstavitev nemškega prevoda Prišlekov Lojzeta Kovačiča, na forumu Literature Evrope pa so sodelovali slovenski pesnik Dane Zajc, Alfred Kolleritsch iz Gradca, Gert Jonke z Dunaja in Urs Widmer iz Züricha, pogovor pa je vodil Ludwig Hartinger.

Na sejmu tudi Rihterjeva in Simšičeva
V petek bo na razstavnem prostoru sprejem priredila ljubljanska županja Danica Simšič.

Sledila bo predstavitev ene najuspešnejših slovenskih ilustratork Lile Prap, katere knjige so doslej prevedli že v deset jezikov. Naključnemu občinstvu, ki se bodo sprehodili prek našega razstavnega prostora, bo predstavila svojo novo knjigo Mednarodni živalski slovar. V popoldanskih urah pa bo slovensko delegacijo sprejela tudi ministrica za kulturo Andreja Rihter.

Knjiga, identiteta, mediji
Med drugimi prireditvami, s katerimi bodo slovenski založniki in tiskarji predstavljali slovensko literaturo, pa velja omeniti še forum na temo Knjiga, identiteta, mediji, na katerem bodo sodelovali Dimitrij Rupel ter uredniki in novinarji Hubert Spiegel, Uwe Justus Wenzel, Michael Schmitt in sarajevski pisatelj Vidosav Stevanovič. Poleg tega je ob letošnjem sejmu ministrstvo za kulturo izdalo tudi nov katalog Key Slovenija, ki v angleškem jeziku predstavlja, koliko in pri katerih založbah izdajajo slovenski pisatelji in humanisti.

Cvet slovenske literature
Slovensko literaturo na FKS-ju po izboru Stritarjeve nagrajenke Lucije Stepančič predstavljajo Marjan Strojan, Uroš Zupan, Aleš Šteger, Brane Mozetič, Cvetka Lipuš, Evald Flisar, Dušan Šarotar, Mojca Kumerdej, Feri Lainšček in Marko Uršič.

Letos v središču arabska literatura
Razstavni prostor letošnjega FKS-ja se razprostira na 170.000 kvadratnih metrih, organizatorji pa tudi letos pričakujejo okoli 300.000 obiskovalcev. Ti si lahko ogledajo tudi stojnice, kjer je predstavljena literatura iz arabskega sveta, ki je letos častna gostja sejma.