Britanski romanopisec, pesnik, esejist, novinar in kritik George Orwell je sicer najbolj znan po svojih knjigah Živalska farma (1945) in 1984 (1949). Foto: AP
Britanski romanopisec, pesnik, esejist, novinar in kritik George Orwell je sicer najbolj znan po svojih knjigah Živalska farma (1945) in 1984 (1949). Foto: AP

Orwell je recenzijo napisal v času, ko je – kakor ugotavlja sam – višji razred začel močno nasprotovati svoji dotedanji podpori tretjemu rajhu. Leta 1939 v Angliji objavljena izdaja Mojega boja je imela namreč izrazito naklonjen pogled na Hitlerja.

"Očiten namen prevajalčevega predgovora in opomb je (bil) omiliti silovitost knjige in Hitlerja predstaviti v čim prijaznejši luči. Kajti takrat je bil Hitler še zmeraj ugleden. Zatrl je nemško delavsko gibanje in za to so mu bili lastniški razredi pripravljeni odpustiti skoraj vse. Potem se je nenadoma izkazalo, da Hitler vendarle ni bil ugleden," je mogoče prebrati v recenziji.

"To je fiksna vizija monomanijaka"
Do marca 1940 se je vse spremenilo in v Angliji je izšla nova izdaja Mojega boja, ki je odražala spreminjajoče se poglede na Hitlerja. Velika Britanija in Francija sta napovedali vojno Nemčiji po njeni invaziji na Poljsko, vendar se pravi spopadi v Zahodni Evropi še niso začeli in svet je kolektivno zadrževal dih. V tem trenutku grozljive napetosti je Orwell napovedal velik del prihodnje vojne, piše portal Open Culture.

Celotno recenzijo (v angleškem jeziku) najdete tukaj.

O Hitlerju v recenziji med drugim zapiše: "Ko človek primerja njegove izjave izpred kakšnega leta s tistimi izpred 15 let, ga preseneti togost njegovega uma, način, kako se njegov pogled na svet ne razvija. To je fiksna vizija monomanijaka, na katero začasni manevri politike moči verjetno ne bodo prav zares vplivali. Verjetno po Hitlerjevem mnenju rusko-nemški pakt ne predstavlja nič drugega kot spremembo časovnega razporeda. Načrt, določen v Mojem boju, je bil najprej razbiti Rusijo, z implicitnim namenom, da se nato razbije Anglija. Zdaj, kot se je izkazalo, je treba najprej opraviti z Anglijo, ker je bila Rusija od obeh lažje podkupljiva. Toda Rusija bo prišla na vrsto, ko Anglije ne bo več – to nedvomno vidi Hitler. Ali se bo tako izšlo, je seveda drugo vprašanje."

Junija 1941 je Hitler napadel Rusijo, kar velja za eno največjih strateških napak v zgodovini sodobnega vojskovanja. Stalina je invazija popolnoma oslepila in ob novici o Hitlerjevi izdaji naj bi doživel živčni zlom. Kot poudari portal Open Culture: "Jasno je, da (Stalin) Mojega boja ni prebral tako natančno kot Orwell."

Orwell nikakor ni bil slep za Hitlerjevo strupeno karizmo
Vendar se Orwell zaveda Hitlerjeve strupene karizme: "Dejstvo je, da je na njem nekaj globoko privlačnega." In nadaljuje, da Hitler "ve, da ljudje ne želijo samo udobja, varnosti, kratkega delovnega časa, higiene, kontracepcije in na splošno zdrave pameti; prav tako si, vsaj občasno, želijo boja in požrtvovalnosti, da ne omenjam bobnov, zastav in parad zvestobe. Kakršna koli sta že kot ekonomski teoriji, sta fašizem in nacizem psihološko veliko trdnejša od katerega koli hedonističnega pojmovanja življenja."

Neskončno gojenje sveže topovske hrane
Orwell v recenziji naslika tudi podobo sveta, v katerem bi tretji rajh dejansko uspel: "Kar Hitler predvideva – 100 let kasneje – je kontinuirana država 250 milijonov Nemcev z veliko 'življenjskega prostora' (to pomeni, da sega do Afganistana ali tam naokrog), grozen imperij brez možganov, v katerem se v bistvu nikoli ne zgodi nič, razen usposabljanje mladih moških za vojno in neskončno gojenje sveže topovske hrane."