Po knjigah o mladem čarovniku Harryju Potterju je bilo posnetih več filmov. Foto: IMDb
Po knjigah o mladem čarovniku Harryju Potterju je bilo posnetih več filmov. Foto: IMDb
Sorodna novica Na Poljskem zažgali knjige o Harryju Potterju, češ da so bogoskrunske

Predmete, ki naj bi bili bogoskrunski, so po nedeljski sveti maši sežgali blizu ene od cerkva v bližini Gdanska na Poljskem.

Župljane je namreč tamkajšnji župnik pozval, naj v cerkev prinesejo predmete, povezane z negativno energijo in vraževerjem. "Te daritve, ki so jih ljudje prinesli, so nesli pred cerkev in jih zažgali," je povedal eden izmed vernikov.

Harry, hindujski kipec in Hello Kitty združeni v plamenih
Med zažganimi predmeti so bile tudi fantazijske knjige britanske pisateljice J. K. Rowling o mladem čarovniku Harryju Potterju, ob njih pa sta gorela denimo tudi hindujski verski kipec in dežnik z risano junakinjo Hello Kitty. Fotografije sežiga, ki jih je objavila evangeličanska skupina SMS iz nebes na Facebooku, so postale viralne ter sprožile burno razpravo na spletu in zavzele naslovnice časopisov po svetu.

Sorodna novica Hrvaški župnik proti Spužiju Kvadratniku: Vsak lik iz risanke predstavlja en smrtni greh

Kot so na poljski škofovski konferenci in v lokalni škofiji na začetku tedna povedali za francosko tiskovno agencijo AFP, je v kraju Koszalin res prišlo do sežiga knjig in drugih predmetov, a tega niso želeli komentirati. V sami župniji pa se niso odzvali na vprašanja AFP-ja.

Sežig ni bil uperjen proti knjigam kot takim
Danes pa se je vendarle oglasil Rafal Jaroszewicz, eden izmed treh poljskih duhovnikov, ki so sodelovali pri zažigu. Jaroszewicz se je v objavi na spletu opravičil in izrazil obžalovanje sežiga knjig in drugih predmetov.

Skesani duhovnik je dodal, da sežig ni bil uperjen proti nobeni družbeni skupini ali veri niti proti knjigam kot takim ali kulturi in da so sporne posnetke odstranili.