Foto: Arhiv radia ARS
Foto: Arhiv radia ARS

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je v teh dneh odprl zdaj že tradicionalni natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon, ki se naslanja na bogato tradicijo satire v Sloveniji in spodbuja k pisanju angažirane poezije. Natečaj je anonimen in namenjen vsem tistim, ki pišejo ostro, brezkompromisno in neizprosno. Odprt bo do 3. julija, zatem pa bo najbolj pekoč feferon izbrala žirija v sestavi Ksenija Jus, Jose in Matej Krajnc.

Z literarnimi natečaji, ki jih je v času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razpisal JSKD, išče tudi odrasle literate nad 30 let in najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo. Odrasli literati nad 30 let lahko na natečaju V zavetju besede sodelujejo s svojimi neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili do 23. aprila. Enak je tudi rok za prijavo na natečaj za najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo, izdano v letu 2019. V okviru natečaja V zavetju besede so od konca meseca maja do septembra predvidena regijska srečanja z literarnimi delavnicami, na katerih bi udeleženci natečaja z mentorji analizirali poslana besedila. Ker bodo vsaj prva srečanja zaradi karantene najbrž odpadla, se bodo delavnice preselile na splet. Državno srečanje bo novembra v Kotljah, do takrat pa bo izdan tudi zbornik najboljših izbranih besedil.

V zavetju besede 2017–2019
Rezultati natečaja za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi leta 2019, bodo znani do jeseni, objavljeni pa bodo na spletni strani JSKD-ja. Izbrani avtor bo za nagrado dobil recenzijo v reviji Mentor v letu 2021 in priznanje na podelitvi ob državnem srečanju V zavetju besede 2020, ki bo v novembru.

Samoizolacija na zabaven ali tragičen način
Objavil pa je tudi natečaj, ki vabi filmarje vseh starosti k snemanju filmov na temo izolacije in vseh mogočih situacij, smešnih ali tragičnih, ki jih ta prinaša s seboj. Film je lahko različnih žarov, mora pa biti rezultat skupinskega dela. Končne izdelke zbirajo do 4. maja.