Foto:
Foto:

Če vam nekdo proda jakno iz kašmirja in kasneje ugotovite, da je izdelana iz poliestra, se boste počutili ogoljufane, mar ne?

Dale and Pakenas
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey krivi predvsem založnike. Foto: Reuters

Freyu se je veliki met posrečil z avtobiografskim delom A Million Little Pieces, v katerem je opisal svojo domnevno pot od hudega kriminalca do spreobrnjenca. Novinarji pa so na podlagi policijskih poročil ugotovili, da je storil le nekaj manjših prekrškov. Po dolgem molku je Frey kot gost v oddaji Larry King Life priznal, da je prikrojil nekaj podatkov. Zloglasni pisec še meni, da je to avtorju spominov dovoljeno. Spomini naj bi tako očitno morali odražati predvsem notranjo pot njihovega avtorja, medtem ko je opis realnih potez morda le ilustracija duhovne rasti ali propada. Izjava je razburila novinarje, ki se sprašujejo, ali je naslov spomini že kar "licenca za laž".



Mati dveh otrok stopi v akcijo
Čeprav se je Oprah Winfrey po razbohotenju škandala postavila v bran Freyu, pa vse kaže, da afera ne bo minila brez obiska sodišča. Sodne mline bo očitno zagnala bralka Pilar More, mati dveh otrok. Morova se je odločila poklicati odvetnike zaradi hude osebne prizadetosti, ki jo je občutila, ko je izvedela novico o Freyevi prevari. Pilar More je namreč ob prebiranju zgodbe popolnoma verjela v dramatični preobrat v življenju Jamesa Freya, zato se je težko soočila z dejstvom, da je nasedla lažnivcu.

Parabola o jakni iz kašmirja
Pravna družba Dale and Pakenas iz Chicaga, ki bo očitno prevzela primer, je utemeljenost tožbe podala s prispodobo: "Če vam nekdo proda jakno iz kašmirja in kasneje ugotovite, da je izdelana iz poliestra, se boste počutili ogoljufane, mar ne? In tudi če bi ovratnik in obrobe rokavov zares bili izdelani iz kašmirja, bi bila to še vedno prevara. Obramba knjige, ki naj bi podajala "čustveno resnico", je čista neumnost."
Tudi Oprah Winfrey je izrekla nekaj ostrih besed. A ne na račun Jamesa Freya. Obtožila je založnike, ki bi morali bolj temeljito pregledati rokopise in preučiti njihovo vsebino.

Komu sploh zaupati, če ne spreobrnjenemu zločincu?
Knjiga A Million Little Pieces je postala velika uspešnica po tistem, ko jo je Winfreyjeva predstavila v svojem knjižnem klubu. V zgodbi o nekdanjem zasvojencu s trdimi drogami in kriminalcu, ki je pristal v zaporu, nato pa doživel notranje spreobrnjenje, naj bi številnim Američanom obnovila vero v dobroto človeške duše. Bila naj bi tolažba za obupance in pokvarjence, ki se želijo poboljšati, pa ne najdejo spodbude za spremembo svojega načina življenja. A vsi, ki jim je knjiga vlila upanje, se zdaj upravičeno počutijo ogoljufane.

V ameriški družbi, kjer se duhovni priročniki in knjige za samopomoč prodajajo kot za med in kjer ljudje "za vsako figo" sprožijo sodni postopek - ta je ob predložitvi "dokazov" o duševnem trpljenju oškodovanca pogosto tudi vir mastnega zaslužka -, se afera z imenom James Frey verjetno ne bo prav hitro končala.

Če vam nekdo proda jakno iz kašmirja in kasneje ugotovite, da je izdelana iz poliestra, se boste počutili ogoljufane, mar ne?

Dale and Pakenas