Zgodba o Ostržku je bila mnogokrat prirejena, tudi kot znanstvenofantastični (Pinocchio in Outer Space iz leta 1965) in erotični film (The Erotic Adventures of Pinocchio iz leta 1971). Najbolj priljubljeno in prepoznavno različico Ostržka pa je ustvaril Walt Disney v animiranem filmu leta 1940 (na sliki). Foto: Disney
Zgodba o Ostržku je bila mnogokrat prirejena, tudi kot znanstvenofantastični (Pinocchio in Outer Space iz leta 1965) in erotični film (The Erotic Adventures of Pinocchio iz leta 1971). Najbolj priljubljeno in prepoznavno različico Ostržka pa je ustvaril Walt Disney v animiranem filmu leta 1940 (na sliki). Foto: Disney
Enrico Mazzanti
Tako si je lesenega junaka v prvi izdaji Ostržkovih dogodivščin zamislil ilustrator Enrico Mazzanti. Foto: EPA
Lorenzini Collodi
Avtor Ostržka Carlo Collodi (rojen Lorenzini) je bil zelo navezan na svojo mater, zato si je za svoje pisateljsko ime izbral ime njenega rojstnega kraja.
Ostržek lažnjivci
Podoba Ostržka z dolgim nosom je postala simbol za lažnjivce - takole so si s kostumi lesenega dečka svetovne politike privoščili protestniki v Nemčiji leta 2007. Foto: EPA

To trdi računalniški strokovnjak Alessandro Vegni, ki je primerjal znano pravljico z zgodovinskimi zemljevidi. Po njegovih raziskavah naj bi se Ostržkova zgodba odvijala v toskanski vasici San Miniato Basso, ki leži med Piso in Firencami. Izvirno ime vasice je bilo namreč prav Pinocchio.

Vasica z Ostržkovim imenom
Pravljica o mizarju Pepetu in njegovi leseni lutki, ki ji dobra vila vdihne življenje, je po nekaterih podatkih po Bibliji celo druga najbolj prevajana knjiga vseh časov. Kot Zgodba o lutki (La Storia di un burattino) je najprej v več delih izhajala v reviji za otroke, leta 1883 pa je izšla v knjižni obliki z naslovom Ostržkove dogodivščine (Le avventure di Pinocchio). Ostržek je navdihnil stotine gledaliških iger, stripov, igrač, filmov in seveda najbolj znano Disneyjevo animirano različico.

Novo razkrite podrobnosti iz zgodovine pa slavno zgodbo o dečku, ki mu je ob laganju zrasel nos, postavljajo na nekatere lokacije in mesta, ki so tudi res obstajala. "Zdajšnje ime so vasici San Miniato Basso dali leta 1924. Iz zgodovinskih zapisov vemo, da so ji prej rekli Pinocchio, to ime pa je verjetno dobila po bližnjem potoku," svoje raziskave predstavlja Vegni.

Je "polje čudežev" obstajalo?
Avtor Ostržka, Carlo Collodi, je vas zagotovo poznal, saj je njegov oče, znani kuhar, več let živel v njeni bližini. Leta 1825, ravno preden se je rodil Carlo, se je njegov oče iz okolice Pinocchia preselil v Firence, kjer je delal za markiza Lorenza Ginorija Liscija. Vegni je prepričan, da Collodi ni samo obiskal San Miniato Bassa, ampak tudi spoznal tamkajšnje ljudi in jih uporabil kot navdih za svoje like.

"Ko Pepe poimenuje svojo leseno lutko, pove, da je poznal celo družino Pinocchi: očeta Pinocchija, mamo Pinocchi in otroke Pinocchi. Prav prebivalce San Miniata so klicali Pinocchi ali Pinocchini," je zapisal Vegni. V okolici vasi je raziskovalec našel še mnoge zgradbe in mesta, za katere meni, da so navdihnile pravljične kraje iz sveta Ostržka, denimo Fonte delle Fate (Izvir vil), ki bi po Vegnijevem mnenju lahko Collodiju dal idejo za polje čudežev, kjer je Ostržek "posadil" svoje zlatnike v upanju, da jih bo zrastlo še tisočkrat več.

Vasica s kostjo prazgodovinskega kita
Vegni domneva, da bi lahko tudi like, ki jih Ostržek sreča med svojimi dogodivščinami, navdihnila imena, ki jih je našel na starih zemljevidih: lisico delimo Rio delle Volpi (Potok lisic), ribo, ki požre Ostržka, pa vasica La Lisca (Ribja kost), v kateri ima ena od hiš na fasadi kost prazgodovinskega kita.

Vsi pa Vegnijevim raziskavam ne verjamejo popolnoma. Gianni Greco iz društva Associazione Pinocchio pravi, da se je Ostržkova zgodba odvijala med Firencami in mestecem Castello. "Raziskave so zanimive, a ne verjamem, da je Collodi navdih našel v San Miniatu in okolici. Poletja je pisatelj preživel v bratovi vili v Castellu, kjer je tudi napisal knjigo. V Castellu je srečal Giovanno Ragionieri, mlado svetlolaso deklico z modrimi očmi, ki naj bi navdihnila lik plavolase vile," je Greco, lastnik zbirke redkih izdaj Ostržka, tudi prve, povedal za Discovery News.

Ostržkov paradoks
Zagotovo pa je resnično mesto igralo vlogo pri izboru pisateljskega imena Carla Collodija, ki se je rodil kot Carlo Lorenzini. Pisateljski priimek si je izbral po rojstnem mestu svoje matere, ki se je rodila v Collodi v Toskani.

Sam Ostržek pa je dal ime tudi logični zagonetki z imenom Ostržkov paradoks. Ta govori o logični zanki, ki se zgodi, če Ostržek, ki mu nos zraste zgolj, ko se zlaže, izreče stavek: "Moj nos bo zdaj zrastel." Če laže, bi moral njegov nos zrasti, a če mu zraste, je povedal resnico in bi nos moral ostati enako dolg.