Vilenica bo zaživela že dvajsetič. Foto: vilenica.org
Vilenica bo zaživela že dvajsetič. Foto: vilenica.org
Osrednjo razpravo Vilenice 2005 bo vodil Aleš Debeljak.
Spoznali bomo zbirko kratkih zgodb lanske vileniške nagrajenke Brigitte Kronauer.

Programska vodja Vilenice Miljana Cunta je povedala, da bo mednarodni festival književnosti, ki vsako leto še posebej poudari srednjeevropsko literarno ustvarjanje, gostil 26 literatov iz 23 držav.

Krhko, a lepo darilo za najboljšega
Čeprav festival največ pozornosti namenja literaturi iz bližnje okolice Slovenije, pa bodo na njem sodelovali tudi književniki iz nekaterih neevropskih držav. Domačo pisano besedo bodo zastopali pesnik in urednik Janez Kajzer, pesnik Jure Jakob in pesnica z avstrijske Koroške Cvetka Lipuš, ki pa je zadnja leta živela v ZDA. Avtorje bodo organizatorji Vilenice predstavili v zborniku, tistemu, ki se bo izkazal z najboljšim "pisnim izdelkom", pa bodo podelili vileniški kristal.

Janusov značaj Evrope
Osrednja tema strokovnega programa Vilenice 2005, ki bo zavzela številna prizorišča na Krasu, v Ljubljani in Novi Gorici, bo Evropa številnih obrazov. Tega tematskega okvira se bo držala tudi osrednja okrogla miza, na kateri bodo pod vodstvom moderatorja Aleša Debeljaka razpravljali o možnostih sobivanja različnih kultur v Evropi in iskanju nove kulturne paradigme.

V Benečiji ni vedno najlepše
Strokovni del Vilenice 2005 se bo dotaknil tudi književne ustvarjalnosti v Beneški Sloveniji. Pogovor se bo tako dotaknil večinoma ne posebno ugodnih pogojev, v katerih ustvarjajo Slovenci v Furlaniji, spoznali pa bomo tudi nekatere posebnosti zamejske literature.

Grižljaji za prave literarne strokovnjake
Nove ugotovitve o položaju literature v aktualnih družbeno-ekonomskih razmerah utegne prinesti okrogla miza na temo Križišče literatur: vzhod in zahod, na kateri bo beseda tekla o tehnikah promocije literature ter vlogi medijev in prevajalcev v tem procesu. Slovensko društvo za primerjalno književnost pa bo v sodelovanju z enim od organizatorjev Vilenice, Društvom slovenskih pisateljev (drugi organizator je Kulturno društvo Vilenica iz Sežane), pripravilo mednarodni kolokvij o teoretsko-literarnih hibridih.

Na literarnem festivalu bosta luč sveta ugledali tudi dve knjižni novosti: antologija slovenske književnosti (uredila jo je Vanesa Matajc) in zbirka kratkih zgodb lanske vileniške nagrajenke Brigitte Kronauer. Vrhunec dogajanja pa bo tako kot vsako leto podelitev priznanj lavreatoma Vilenice 2005, Švicarki Ilmi Rakusi in Avstrijcu Karlu - Markusu Gaussu.