Emily Dickinson. Foto: Wikipedia
Emily Dickinson. Foto: Wikipedia

Lajuk, doktor filozofije in književnosti, sodi med najbolj inovativne ukrajinske literarne ustvarjalce. Številne nagrade je prejel že za prvenec Postati svet samemu sebi, priznanja pa prejema tudi njegovo poznejše delo. Pred dvema letoma nas je kot gost festivala Vilenica pretresel s poezijo o posamezniku, prepuščenemu vojnam in zgodovini. Poezijo za oddajo Literarni nokturno je prevedla Janja Vollmaier Lubej. Interpretira: Blaž Šef.

Kot izraz sočutja z Ukrajinci, ki vztrajajo v državi in tistimi, ki so jo morali zapustiti, tudi oddajo Literarni večer namenjamo ukrajinskemu ustvarjalcu. Jurij Andruhovič je pesnik, pisatelj, prevajalec in literarni zgodovinar.

Ne le, da je eden izmed avtorjev, ki so v zgodnjih devetdesetih letih odprli nove poti ukrajinske književnosti, je tudi karizmatičen družbeni aktivist, ki se oglaša ob vseh večjih pretresih v državi. V slovenščini lahko beremo dva romana tega avtorja, ki je bil prav tako gost festivala Vilenica in leta 2017 tudi prejemnik istoimenske nagrade. Predlogo za oddajo, ki je leta 2017 zaživela v režiji Ane Krauthaker, je pripravila Andreja Kalc.

Sorodna novica Jurij Andruhovič: "Smo čisto taki kot drugi ljudje na tem svetu in nočemo vojne."

8. marec bomo zaznamovali z Literarnim večerom na programu Ars; oddajo namenjamo ameriškim pesnicam, pionirkam moderne poezije, ki so živele in ustvarjale v prvi polovici 20. stoletja. Cvetka Bevc je izbrala pesmi njihove prehodnice Emily Dickinson, ob njenih pa tudi pesmi, ki so jih napisale Edna St. Vincent Millay, Amy Lowell, Marianne Moore in vrsta drugih ustvarjalk, ki so dale svoj pečat ameriški in svetovni književnosti. Literarni večer je v radiofoni obliki prvič zaživel leta 2002 v režiji Jožeta Valentiča.

Oddajo Literarni portret smo tokrat posvetili eni najopaznejših besednih ustvarjalk literature slovenskega zdomstva, pesnici, pisateljici in prevajalki Mileni Merlak Detela. Pisala je v slovenščini in nemščini, prevajala pa je slovensko poezijo v nemščino. Njena lirika se ukvarja predvsem z zdomskimi in bivanjskimi vprašanji, objavljala je v slovenskih, avstrijskih in nemških revijah ter mednarodnih antologijah. Portret Milene Merlak Detela orisuje Jera Krečič.

Marčne humoreske pa namenjamo angleškemu avtorju Douglasu Adamsu in njegovemu legendarnemu Štoparskemu vodniku po galaksiji. Štiri nedeljske popoldneve boste lahko poslušali, kaj se je dogajalo po tem, ko se je Arthur Dent nekega četrtka zbudil 'zmačkan' in izvedel, da bo z Zemljo kmalu konec.

Literarne oddaje med 6. in 12. marcem 2022

Nedelja, 6. marec
15:00 Humoreska tega tedna – Douglas Adams: Štoparski vodnik po galaksiji - 1. del
19:30 Spomini, pisma in potopisi – André Gorz: Pismo, posvečeno D.
22.05 Literarni portret – Milena Merlak Detela
23:00 Literarni nokturno – Milan Jesih: Maršal

Ponedeljek, 7. marec
23:00 Literarni nokturno – Sunjeev Sahota: Kitajska soba

Torek, 8. marec
21:00 Literarni večer – Ameriške pesnice: pionirke moderne poezije
23:00 Literarni nokturno – Ana Makuc: Ljubica Rolanda Barthesa

Sreda, 9. marec
19.15 Literarni nokturno – Jerome Rothenberg: Jaz ne bom rešil sveta

Četrtek, 10. marec
21:05: Literarni večer: Jurij Andruhovič: Razširitev srednjeevropskega imaginarija
23:00 Literarni nokturno – Ivo Brnčić: Rdeči oblaki

Petek, 11. marec
23:00 Literarni nokturno – Tone Partljič: »Ali veš, koga so danes pokopali?« je vprašal Domen osorno.

Sobota, 12. marec
18.00 Izbrana proza – Jack Kerouac: Na cesti
23:00 Literarni nokturno – Xiaoyuan Yin: Ornitološki atlas