Rudi Šeligo Foto: BoBo
Rudi Šeligo Foto: BoBo

Španski pesnik Juan Ramón Jiménez se je rodil leta 1881 v Mogueru v provinci Huelva, umrl pa leta 1958. Šolal se je pri jezuitih, študiral je pravo. Po izbruhu državljanske vojne je leta 1936 emigriral na Kubo in potem v Združene države, nazadnje se je naselil v Portoriku. Sodi med pomembne španske pesnike 20. stoletja; pisal je intelektualno intimno liriko, s katero je vplival tudi na svetovno poezijo. Leta 1956 je dobil Nobelovo nagrado. Njegovi poeziji smo namenili tokratni Literarni nokturno.

Literarni nokturno: Juan Ramón Jiménez: Dnevnik o pesniku in morju

Božič v nemški književnosti in v kratki zgodbi slovenske pisateljice
Božič je v zgodovini v pesnikih in pisateljih vzbujal različna občutja. Upanje, hrepenenje, refleksijo, mir in spokoj jih je le nekaj izmed njih. Razpoloženjsko lepljenko izpod peres nekaterih najbolj znanih nemških književnikov je leta 1998 pripravil Jaroslav Novak. Izognil se je poenostavljenim ali razčustvovanim spominom na ta praznik in iz kanona nemške književnosti izbral nekaj presenetljivih doživljanj božiča: Wilhelma Buscha, Roberta Walserja, Hermanna Hesseja, Petra Altenberga, Bertolda Brechta, Friedricha Dürrenmatta, Carla Sceliga, Rainerja Marie Rilkeja in Georga Trakla. Odlomke v oddaji Literarni večer interpretirata Uroš Fürst in Igor Samobor.

Literarni večer: Božič v nemški književnosti

Sorodna novica Brina Svit: "Pri Slovencih je bilo veliko stvari zamolčanih in nepostavljenih na pravo mesto"

S temo Božiča je povezana tudi oddaja Izbrana proza. V njej predstavljamo kratko zgodbo slovensko-francoske pisateljice Brine Svit, ki živi v Parizu. Glavni protagonistki je ime Sol ali Soledad, kar pomeni sonce ali samota in tako preživlja praznike – v samoti. Vendar: božični večer je lahko tudi čas za čudeže. Praznična miza je ena izmed zgodb v knjigi Nove definicije ljubezni Brine Svit, ki je leta 2020 izšla pri Mladinski knjigi.

Izbrana proza: Brina Svit: Praznična miza

Sodobni britanski humor in zapuščina Rudija Šeliga
"Boleče smešno!" je o prvencu Adama Kaya Tole bo bolelo zapisal znani angleški komik Stephen Fry in dodal: "Bolečina in smešnost se nekako seštejeta v nekaj v celoti dobrega, plemenitega in vrednega ljubezni." Podobno bi lahko rekli za njegovo drugo uspešnico Sveta noč, zgaran na moč. Četrti del prinaša Kayeve zapiske s konca leta 2009, ko se je začel poslavljati od svoje zdravniške prakse. V njih med drugim piše o tem, da moraš imeti tudi srečo, s kom delaš, in o nenavadni prošnji očeta, da bi bila njegova dvojčka rojena vsak na svoj dan. Temu doda še malce drugačno božično poslanico, napisano v zagovor vsem uslužbencem Nacionalne zdravstvene službe.

Humoreska tega tedna: Adam Kay: Sveta noč, zgaran na moč, 4. del

V oddaji Literarni portret se bomo spomnili književnika in dejavnega intelektualca Rudija Šeliga. Njegova miselna in umetniška zapuščina nas tudi danes ne pušča hladnih, saj je bil tako estetsko kot miselno izjemno prodorna osebnost. Bil je pomemben inovator slovenske modernistične proze in angažiran intelektualec, ki je zaznamoval prelomne dogodke slovenskega osamosvajanja. Oddajo je pred nekaj leti pripravil Marjan Kovačevič Beltram.

Literarni portret: Rudi Šeligo

LITERARNE ODDAJE MED 26. DECEMBROM 2021 IN 1. JANUARJEM 2022

Nedelja, 26. december
Humoreska tega tedna 14.05 (Ars) – Adam Kay: Sveta noč, zgaran na moč, 4. del
Spomini, pisma in potopisi 19.30 (Ars) – Richard Bassett: Zadnji dnevi v stari Evropi
Literarni portret 22.05 (Ars) – Rudi Šeligo

Ponedeljek, 27. december
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Nikolaus Lenau: Gozdne pesmi

Torek, 28. december
Literarni večer 21.00 (Ars) – Miroslav Krleža, velikan hrvaške književnosti
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Thomas A. Clark: Hvalnica hoji

Sreda, 29. december
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Aleš Šteger: Knjiga reči

Četrtek, 30. december
Literarni nokturno 23.40 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Neža Maurer bere svoje pesmi

Sobota, 1. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Anton Pavlovič Čehov: Novoletno mučenje