Lani je žirija izbrala Igorja Karlovška in njegov roman Gimnazijec. Foto: Emka
Lani je žirija izbrala Igorja Karlovška in njegov roman Gimnazijec. Foto: Emka
Tone Partljič
Po besedah Toneta Partljiča letošnja bera kvalitetno presega pretekla leta.

Nominacijo so si prislužili Dušan Dim za delo Distorzija (Cankarjeva založba), Barbara Gregorič Gorenc za knjigo Tri pike (založba Viharnik), Slavko Pregl za Spričevalo (Mladinska knjiga), Janja Vidmar za roman Fantje iz gline (Mladinska knjiga) in Danila Žorž, ki je prepričal s knjigo Izkop (Karantanija).

Pod vodtsvom Toneta Partljiča
Nagrajence bo žirija pod predsedstvom Nagrajence bo žirija pod predsedstvom Toneta Partljiča, s katerim bodo izbirali še Vida Medved Udovič, Ida Mlakar, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali, razglasili konec oktobra. Nagrado bodo podelili 17. novembra na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti , poleg priznanja pa prejme nagrajenec še 800.000 tolarjev.

Kot je pojasnil Tone Partljič, je bila žirija skupnega mnenja, da je letošnja bera kvalitetno bogatejša kot prejšnja leta, izrazil pa je tudi obžalovanje, saj nekatera dela niso ustrezala propozicijam (slikanica, ponatis cele knjige ali posameznih pesmi, knjige, namenjene odraslim). "Zdi se, da bi lahko petim nominiranim dodali še kakšno, če bi omogočala pravila, saj so bila glasovanja zelo tesna", je še pojasnil predsednik žirije. Lanskoletni dobitnik večernice je Igor Karlovšek, ki je prepričal z romanom Gimnazijec.