Sorodna novica Knjiga leta je Plan B, ki jo je avtor Boštjan Videmšek označil za "krik k pozornosti"

Spletni pogovor z novinarjem Boštjanom Videmškom, ki je s fotografom Matjažem Krivicem izdal knjigo Plan B: Pionirji boja s podnebno krizo, bo drevi odprl sejemsko dogajanje. Pogovor z avtorjem dela, ki je bilo na Slovenskem knjižnem sejmu izbrano za knjigo leta, se bo začel ob 20. uri.

V prihodnjih dneh bo sejem prinesel tudi interaktivni poetični zemljevid in pravljični lov na zaklad ter še več pogovorov in drugih literarnih dejavnosti.

Sorodna novica Med nominiranci za bookerja prvič Jamajčan

Pogovori ob in o knjigah
V ponedeljek ob 19. uri bo na programu okrogla miza z naslovom Ekološki izzivi na lokalni in globalni ravni. Serijo pogovorov bodo nadaljevali 22. decembra ob 20. uri s predstavitvijo britanskega avtorja Sunjeeva Sahote, prejemnika nagrade EU-ja za književnost, ki je bil s svojim romanom Leto ubežnikov nominiran za nagrado booker.

Pravljična dogodivščina za bralni podmladek
Otroci so vabljeni na pravljično dogodivščino po Novi Gorici, na kateri bodo morali odkriti pet točk v mestu, na katerih se skrivajo svetlobno-zvočne inštalacije. Vsaka od petih točk skriva prizorček iz pravljice Ježek in mehkomodri, ki ji bodo lahko nato v celoti prisluhnili na radiu. Inštalacija bo delovala vsak dan med 16. in 19. uro, zemljevide za lov na zaklad bodo otroci lahko prevzeli v praznični knjigarni.

Praznična sejemska knjigarna bo služila kot izložbena informacijska točka. V primeru sprostitve ukrepov bodo obiskovalce povabili tudi med njene knjižne police vsak dan med 10. in 19. uro, so sporočili iz organizacijskega odbora Mesto knjige. Foto: Mesto knjige/Facebook
Praznična sejemska knjigarna bo služila kot izložbena informacijska točka. V primeru sprostitve ukrepov bodo obiskovalce povabili tudi med njene knjižne police vsak dan med 10. in 19. uro, so sporočili iz organizacijskega odbora Mesto knjige. Foto: Mesto knjige/Facebook

Predstava in literarni zemljevid
Od srede pa do sobote bo na ogled tudi predstava kolektivnega gledališča Čari hudega, obiskovalcem pa bodo ponudili tudi literarni zemljevid, kjer bodo na desetih lokacijah v mestu lahko dostopali do poezije slovenskih avtorjev Uroša Zupana, Tomislava Vrečarja, Mitje Draba, Vide Mokrin Pauer, Katarine Gomboc Čeh, pa tudi zgodovinskih piscev, kot sta France Bevk in Ljubka Šorli.

Natančen program Knjig pod jelkami
si lahko pogledate tukaj.

Mentalna hrana, brezplačno dostavljena s kolesi
Knjižni sejem, ki se bo sklenil 24. decembra, je letos privabil več kot trideset založb in bo potekal prek spleta. Prebivalcem Nove Gorice bodo omogočili brezplačno dostavo knjig s kolesi in osebni prevzem knjig v načrtovanem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici 10.

Zvočni Nomadi vsemirja
Sicer pa je spremljevalni program danes že odprla zvočna inštalacija pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica z novo kompozicijo domačih glasbenikov. Inštalaciji Nomadi vsemirja je mogoče prisluhniti vsakodnevno do 23. decembra med 12. in 20. uro. Glasbene stvaritve so delo Antona Lorenzuttija, Roka Pavlina, Žige Saksida, Žige Ipavca, Tilna Kravosa in Tomija Novaka.